Lako i fantastično: Bolonjeze taljatele

U AROMA, CONTO i CITY marketima , biraj zdravo, svježe i ukusno meso iz naše domaće mesare!

29478 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Druga polovina radne nedjelje zahtijeva praktična rješenja, posebno kada je riječ o pripremi ukusnog i dobrog ručka. Danas vam predlažemo recept za fantastične Bolonjeze taljatele. Ovaj recept datira još iz 18. vijeka, čineći ga vrlo prepoznatljivim i tradicionalnim jelom iz italijanske kuhinje.

U Italiji, sos Bolonjeze je izvor regionalnog ponosa i priprema se sa velikom pažnjom i poštovanjem tradicije. Svaka porodica ima svoj poseban recept koji se prenosi kroz generacije dijeleći svoje jedinstvene varijacije.

Pri pripremi ovog jela, ključ uspjeha leži u kvalitetnim sastojcima. Tradicionalno se pravi od mješavine mljevenog mesa, obično kombinovanjem junetine i svinjetine. Priprema se na nižoj ili srednjoj temperaturi, uz tačan raspored procesa spremanja ovog jela. Najprije, očistite crni i bijeli luk, celer i jednu šargarepu i nasjeckate ih na sitne komade. Ugrijete vok ili veći tiganj i na maslinovom ulju ubacite povrće. Dodajte mljeveno i dinstajte smjesu sve dok meso ne promijeni boju i postane sitno. Da bi ste sosu dali dublji ukus, možete dosuti malo crnog vina i pustiti ga da ispari. Jedna od tajni i složenosti Bolonjeze sosa je dodatak mlijeka. Mlijeko se uliva u tiganj i dok se krčka, pruža kremastu i luksuznu teksturu sosu. Potom dodajete Conad paradajz sok, čiju kisjelost je ublažilo mlijeko i začinite sa origanom, biberom i solju. Smanjite vatru na najnižu temperaturu i pustite da se sos kuva najmanje 1-2 sata, povremeno miješajući. Što se duže krčka, to će bolji ukus i imati.

Usput, da podsjetimo da je svakodnevna upotreba obrađenog paradajza smanjuje rizik od mnogih bolesti, prije svega kancera, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Termički obrađen paradajz je čak i djelotvorniji od svježeg, jer, kao takav, bogat je izvor antioksidansa i likopena, a za razliku od drugog voća i povrća koji gube vitamine i minerale, ima veću vrijednost nakon što bude obrađen.

Iako se sos Bolonjeze najčešće povezuje sa taljatelama, takođe se sjajno slaže sa drugim oblicima pašte, poput fusila, rigatonea ili čak špageta. Naša preporuka su italijanski proizvodi Conad koje možete nabaviti samo u Aroma marketima aromamarketi.me/nasi-brendovi-i-partneri/conad/. Ono što je dodatni benefit za sos Bolonjeze u današnjem užurbanom ritmu života je njegova sposobnost prilagođavanja. Može se koristiti i kao fil za lazanje ili za punjenje paprika. Skuvajte Conad taljatele u posoljenoj vodi, na osnovu uputstva sa pakovanja. Kada su al dente, ocjedite ih i servirajte sa Bolonjez sosom. Po želji, pospite malo parmezana i odozgo stavite nasjeckani peršun ili bosiljak i uživajte u kvalitetnom ručku.

Ovaj iskonski italijanski sos je odavno prešao granice i postao omiljen i neizostavan u kuhinjama širom svijeta. Da li ga jedete u udobnom italijanskom restoranu u Bolonji ili ga pripremate u vlastitoj kuhinji, uvijek je on kulinarsko blago koje i dalje osvaja srca i nepca svih zaljubljenika u hranu širom svijeta.

Bez obzira na to da li ste se odlučili da spremate Bolonjeze, lazanje, sarme ili musaku, Domaća mesara vam nudi meso uvijek svježe iz sopstvene proizvodnje, dostupno i spremno za pripremu ili prilagođeno vašim potrebama, garantujući konstantan nivo kvaliteta.

Domaća mesara - biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CONTO i CITY marketi