Kako se sprema batat: Je li bolji od običnog krompira?

Slatki krompir se sprema na razne načine, od njega se mogu praviti poslastice, kao i hljeb, ali mi vam donosimo osnovne recepte prema kojima se ova namirnica koristi

20693 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Batat ili slatki krompir je korjenasto povrće porijeklom iz Južne Amerike, ali je široko rasprostranjen, konzumira se i cijeni širom svijeta.

Može biti bijele, žute, narandžaste ili ljubičaste boje, a što je tamniji, to je slađi. Ponekad se upoređuje sa običnim krompirom, ali treba napomenuti da je mnogo kremastiji od njega i, naravno, slatkog je ukusa. Iako se smatraju rođacima, oni to baš i nisu.

Teško je i zamisliti nedjeljni ručak bez krompira, ali u posljednje vrijeme sve se glasnije spominje njegova zdravija alternativa.

Običan krompir ima viši glikemijski indeks nego batat, što je važno dijabetičarima. Ali, treba biti oprezan jer se pečeni batat ne razlikuje puno od pečenog krompira, dok kuvani ima bitno niži glikemijski indeks.

Krompir sadrži više minerala, posebno gvožđa, dok batat pobjeđuje s vitaminima, posebno vitaminom A. Nutritivno, svaki od ovih krompira ima svoje prednosti i nedostatke pa ih je idealno oba zadržati u ishrani.

Ovo su osnovni načini na koje možete pripremiti batat

Pečen u rerni sa ruzmarinom

Isječen na kriške ili kocke, uvaljajte svaki komad u prethodno napravljenu mješavinu od maslinovog ulja, soli, bibera i ruzmarina (može i sušenog).

Tako mariniran krompir poređajte na pleh ili u posudu za pečenje, i na 180 C stepeni pecite oko pola sata.

Ispeći će se jako brzo, gotov je kada je skroz mekan. Ukrasite ga svježim ruzmarinom i poslužite uz bijelo meso.

batat
foto: Shutterstock

Pečen u rerni sa sjemenom komorača ili kimom

Isijecite batat na kriške, a onda svaku krišku začinite mješavinom maslinovog ulja, soli i bibera. Stavite u posudu, pospite ga izdašno sjemenom komorača ili kimom, a onda stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180 C, oko pola sata. Pečen krompir izvadite na tanjir i prelijte hladnim kisjelim mlijekom.

Može da se služi kao prilog uz meso, ali može i uz salatu, kao glavno jelo.

Supa od slatkog krompira, šargarepe i đumbira

Na malo ulja, stavite da se brzo proprži svježe izrendan đumbir, a onda na to pospite šargarepu i batat isečen na kockice. Pomiješajte sa uljem da se sve sjedini i blago propržite, a onda prelijte vodom da ogrezne, i kuvajte sve dok se ne skuvaju. Začinite po ukusu.

Gotovu supu stavite u blender sa tečnošću u kojoj se kuvala, a po želji možete dodati malo kisjele ili pavlake za kuvanje tokom mućenja, ili prilikom posluživanja.

Pire od slatkog krompira

Skuvajte krompir u posoljenoj vodi, a onda ga propasirajte s mlijekom ili grčkim jogurtom, dodajući malo običnog bibera ili kajenske paprike ako nemate na ručku one što ne vole ljuto. Priprema se kao običan krompir, ali ovaj pire, očekivano, ima potpuno drugačiji ukus.

Možete ga poslužiti na dnu tanjira, a onda na njega staviti lijepo pečen komad bijelog mesa ili biftek.

Pečen u rerni, sa bijelim lukom i parmezanom

Krompir isječen na kriške, i začinjen po ukusu (so, biber), blago nauljen, stavite da se peče pola sata na 180 stepeni. Kada je gotov, pospite ga bijelim lukom i parmezanom i poslužite kao prilog uz neko meso.

Možete ga peći i posutog bijelim lukom i parmezanom, tada će se ta dva dodatka više zapeći i biće jačeg ukusa.

Bonus video: