Je li bolje koristiti drvene, metalne ili plastične varjače?

Da li se u drvetu razmnožavaju bakterije ili plastika i metal imaju više mana?

10411 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Drvo je porozno i zadržava vodu, pa ljudi misle da se u njemu razmnožavaju bakterije. Ali, drvo ima jedinstvena antibakterijska svojstva. To ne znači da uopšte ne sadrži bakterije, nego da zahtijeva prikladne metode čišćenja. Činjenica je da se bakterije sporije razmnožavaju na drvenim površinama.

Prirodna drška drvene varjače nije 'klizava' kao kod nekog plastičnog pribora. Zato je lakša za korištenje i ne zahtijeva prevelik stisak kako biste je čvrsto držali, pa je pogodnija za ljude koji pate od artritisa i sličnih bolesti.

Dobro podnose kisjelu hranu i visoke temperature

Kisjela hrana poput paradajza ili sirćeta može oštetiti metalni pribor jer metal reaguje u dodiru sa kisjelinom. Kad metalni pribor dođe u dodir sa kisjelom hranom može promijeniti njen ukus i stvoriti izvjesnu metalnu aromu. Za razliku od toga, drvene varjače uopšte ne reaguju. Ako ne želite da vam hrana ima ukus kao aluminijum ili gvožđe, kuvajte drvenim varjačama.

kuhinja
foto: Shutterstock

Metal je odličan provodnik toplote što je sjajno za motore i elektroniku, ali ne za hranu. Metalne varjače mogu promijeniti temperaturu hrane. Kako metalni pribor upija toplotu, može prouzrokovati opekotine ili će miješanje hrane postati neprijatno. Plastični pribor se topi na visokim temperaturama pa morate paziti da ga ne ostavite u loncu dok je na vatri.

Nježne su prema posuđu i dugotrajne

Metalni pribor će oštetiti posuđe i tiganje. Dodatno, metalni pribor može sastrugati nelepljivi premaz i pomiješati ga sa hranom, pa ćete ga konzumirati. Uz to, metalni pribor može izgrepsti nerđajuće posuđe koje će prouzrokovati rđanje. Drveni pribor je manje krut i puno je nježniji prema loncima i tiganjima.

Drvene varjača izrađene su od čvrstog komada drveta i traju puno duže od plastičnih ili metalnih koje se sastoje od više dijelova. Vjerovatnoća da će se slomiti ili raspasti je manja, a ako se o njima dobro brinete, mogu potrajati i godinama.

Ne sadrže štetne hemikalije

Plastični i metalni pribor nisu prirodni materijali i često sadrže hemikalije koje se mogu ispuštati u hranu. Reaguju na toplotu i ulaze u hranu koju jedete. Za razliku od plastike i metala, drvo je prirodni materijal koji ne sadrži nikakve hemikalije.

Kad pripremate hranu za kisjeljenje, treba vam varjača koja je nereaktivna, otporna na toplotu i antibakterijska, a drvene varjače su sve to. Paradajz i krastavce je lako ukisjeliti bez metalnog okusa ako vam u tome pomaže drvena varjača, a ako ste je ispravno čistili, vjerovatnoća da će se tokom kisjeljenja namirnica uništiti unosom bakterija biće znatno manja.

Ako koristite drveni pribor, imajte na umu da je ključna odgovarajuća njega. Takav pribor treba čistiti toplom vodom sa malo tečnog deterdženta za suđe, a potom ga dobro osušiti na vazduhu.

Bonus video: