Znate li precizno kako se prave domaće kore za pitu?

Naravno da je kupovina kora za pitu odličan način da napravite obrok, ali ima nešto u domaćim korama što jelu daje poseban ukus. Domaći, takoreći

44633 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/ivo_zinee
Ilustracija, Foto: Instagram/ivo_zinee

Kao i kod mnogih drugih stvari, kada je kuvanju riječ, onima koji nešto znaju da rade sve izgleda tako jednostavno da ne razumiju one druge kojima trebaju tačne mjere i uputstva. Za te druge, na Instagramu smo pronašli detaljno objašnjenje kako doći do finih domaćih kora za pitu. Sve su tajne tu - piše na profilu ivo_zinee -samo još da pustite 'neki dobar sevdah u pozadini.

Proces nije težak, jeste 'pipav', ali kad zagrizete prvi zalogaj biće vam jasno da vrijedi truda.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 400 ml (mlake) vode
  • 120 g ulja
  • 10 g soli
  • sir i maslac za punjenje
  • (ovo su mjere za dvije jufke)

Priprema:

Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dobro ga izraditi - nekih desetak minuta, na radnoj površini. Zatim ga oblikovati u kuglu, premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostaviti barem sat i po.

Podijeliti na 2 jufke, oklagijom razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, na pravougaonik otprilike 40x40 cm. Zatim taj razvaljani pravougaonik premazati uljem i jufku razvlačiti rukama preko stola, na kojem je stolnjak. Razvlačiti gornjim dijelom šake ili dlanom i nikada ne koristiti prste.

Razvučenu jufku posipati punjenjem po želji, zarolati, staviti u namašćenu posudu i peći na 200 stepeni 40-45 minuta u zavisnosti od rerne.

Bonus video: