Pet savjeta: Kako da vam namirnice duže ostanu svježe

Pomoću malih trikova pomoći ćete da hrana ostane svježa, ali ćete i sebi olakšati kuhinjske poslove

5162 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Često bacamo hranu i, ako se već ne može sasvim eliminisati, taj problem se može bar dobnekle umanjiti pravilnim skladištenjem namirnica. Uz ovih 5 savjeta, održaćete hranu svježom duže.

Sir

Da li tvrdi sir čuvate u plastičnoj foliji? To nije u redu. U stvari, ovo "guši" vaš sir koji, za pravilno očuvanje, treba da "diše" kako se ne bi osušio ili, još gore, stvorio buđ. Umotajte ga u pergament papir (ili papir za pečemke) i izdržaće do 7 dana na gornjoj polici frižidera.

hrana
foto: Screenshot/Instagram

Banane

Da li ste znali da banane u frižideru brže sazrijevaju? Čuvajte ih na sobnoj temperaturi i umotajte stabljiku u plastičnu foliju. Na ovaj način se gas koji izaziva sazrijevanje, etilen, neće osloboditi i proces starenja će se usporiti.

banane
foto: Screenshot/Instagram

Šargarepa i celer

Nema više čuvanja celera i šargarepe u plastičnim kesama u kojima ste ih kupili. Nakon što ih pravilno operete, a šargarepu oljuštite, stavite ih u staklene tegle i napunite vodom. Stavite poklopac i ostavite u frižideru, izdržaće do 7 dana. Pored toga, posao oko čišćenja povrća dok spremate ručak biće već obavljen.

hrana
foto: Screenshot/Instagram

Začinsko bilje

Ako vam se bilje suši, ne brinite. Možete ga zamrznuti tako što ćete igrančice ili listiće staviti u posude za led i dodati maslinovo ulje. Savršeno će se čuvati i biće spremno za upotrebu za vaše recepte. Drugi način je da umotate začine u papirni ubrus pa ih stavite u plastičnu kesu, a potom u frižider. Bilje će ostati svježe i neće uvenuti.

Zelena salata

Salatu možete zadržati svježom kao onog dana kada ste je kupili. Dobro opranu čuvajte je u staklenoj posudi ili kesici sa zatvaračem tako što ćete je prekriti papirnim ubrusima. Papir će osušiti vlagu i duže zadržati svježinu salate. Postoji i verzija prema kojoj se salata može umitati u aluminijsku foliju, ali postoje tvrdnje da ona u nekim uslovima može biti štetna.

hrana
foto: Screenshot/Instagram

Bonus video: