Birajte starinsko: Vintidž je modni, ali i hit u opremanju doma

Kako to obično biva, modni trendovi uvijek su praćeni i trendovima u dizajnu enterijera, pa je vintage momenat u posljednje vrijeme jednako dominantan i u pogledu dizajna.

10482 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/attic.story
Ilustracija, Foto: Instagram/attic.story

Vintage (vintidž) kultura osvojila je modnu scenu. Riječ je o retro, klasičnim, antiknim predmetima koji datiraju iz nekog prethodnog razdoblja. Donekle odgovarajući izraz na našem jeziku je - starinski.

Ovih dana je Miley Cyrus, dobitnica ovogodišnje Grammy nagrade u spotu za za pesmu Flowers nosila 1991 Iconic Yves Saint Laurent Rive Gauche Gold Lamé Hooded Evening haljinu sa kapuljačom.

Majli Sajrus
foto: Screenshot/Youtube

Zatim smo na Filmskom festivalu u Veneciji spazili Amal Clooney u vintage Dior haljini koju je dizajnirao John Galliano u okviru Ready-to-Wear kolekcije, 2000. godine.

Ubrzo nakon toga, vintage je zavladao i street style scenom, pa smo tako zabilježili povratak 'washed leather' jakni koje odaju utisak već nošenih komada.

Kako to obično biva, modni trendovi uvijek su praćeni i trendovima u dizajnu enterijera, pa je vintage momenat u posljednje vrijeme jednako dominantan i u pogledu dizajna. Najpopularniji komad namještaja na Instagramu u posljednje dvije godine jeste čuvena Cesca stolica koja je nastala 1928.

Ove godine jednako popularni su bili i evropski buvljaci, piše Journal.rs. Ipak, kako piše ovaj magazin, ne moramo više ići daleko u potrazi za blagom, pravi vintage dragulji mogu se naći i na internetu, recimo u @attic.story novom online vintage shop-u.

Čitava priča nastala je iz potrebe za kreativnim izrazom i iz ljubavi prema vintage stvarima koje su autorke i osnivačice koncepta, iz hobija, godinama skupljale. Jednog popodneva u njihovoj omiljenoj kafeteriji spontano su odlučile i osmjelile da na digitalnom nebu predstave pažljivo odabran izbor komada i pruže im nov život.

Iza online vintage shop-a stoje Tina Bojanić, grafička dizajnerka i diplomirani dizajner enterijera, u slobodno vreme i slikarka, i Katarina Mladenović, farmaceutkinja koji radi u farmaceutskoj industriji u odsjeku marketing. Naizgled nespojiva kombinacija, uz dugogodišnje poznanstvo i isti estetski senzibilitet, kao i pasiju prema vintage stvarima, zapravo čini savršen beogradski duo.

Njih dvije su od samog starta znale da žele da se njihov brend istakne u masi drugih lokalnih brendova. Brending i vizualni identitet radila je Tina. Početni koncept se mijenjao ali suština je u miksu vintage šarma i savremenog minimalizma.

Obje su željele da @attic.story bude dinamična priča i da se stalno nešto mijenja. Sami predmeti diktiraju način na koji će biti predstavljeni na društvenim mrežama. Ipak, trenutni trend kratkih video formata dao im je mogućnost da predmeti ožive u prostoru i svojoj funkciji. Osmišljavanje i realizacija novih setova je dio u kome ovaj kreativni duo najviše uživa i gdje njihove ideje oživljavaju.

U potrazi za vintage blagom

Ukoliko odete na njihov Instagram nalog, vidjećete da su svi komadi pažljivo odabrani. I da je riječ o zaista 'best of' kolekciji koja je obilježila naše djetinjstvo. Prema njihovim rečima, većinu komada pronalaze na starim bakinim potkrovljima. Osim toga, imaju i druge kanale kojima dolaze do malih blaga. Od buvljaka preko ljudi koji skupljaju i bave se kolekcionarstvom, pa sve do lokalnih pijaca.

Sa misijom da @attic.story ne bude samo online brend – već i kustos priča, nastoje da stvore zajednicu koja ima iste vrijednosti i dijeli ljubav prema održivim i unikatnim stvarima. Svaki komad ima svoju istoriju. Putovanje koje je počelo u rukama nekog drugog i pronašlo svoj put u virtuelnom potkrovlju, čeka da bude ponovo otkriveno. Svaki predmet je posebno odabran prema njegovom karakteru. Obezbjeđujući da svaki komad ne samo da priča priču o svom prethodnom životu, već i doprinosi zelenijoj, svjesnijoj budućnosti.

Najzanimljiviji 'ulov' su „mythos“ tanjiri. Sve je počelo od jednog tanjira da bi onda iznova na različitim mjestima nailazile na tanjire iste kolekcije. Vjerovatno su se tih 'Yugo' godina svi vraćali sa ljetovanja iz Grčke sa istim suvenirima.

Kroz samu potragu i one iznova uče i upoznaju se sa istorijom komada koji je dospio kod njih. Oko svakog predmeta se jednako trude da ga predstave tako da zasija u pravom svjetlu. Osim pažljivo odabranih komada koji imaju i istorijsku vrijednost, važno je istaći da su cijene simbolične. Budući da je riječ o antikvitetima koji bi u svijetu koštali više, privilegija je imati priliku da ih kupite po pristupačnim cijenama.

Bonus video: