Volite sobne biljke, ali vam često venu? Evo kako da ne bude tako

Postoji veliki broj ljudi koji pokušavaju da gaje sobne biljke, ali im to nikako ne polazi za rukom. Stručnjaci kažu da je osnovna stvar prilagoditi količinu vode koja im treba. A za to postoji trik

9574 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odavno se zna koliko kuća može postati ljepše mjesto ako je dekorisana sobnim biljkama. Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju prijatniji i opušteniji ambijent. Znamo da boravak u prirodi redukuje nivo stresa, a naučnici iz Holandije kažu da biljke imaju isto dejstvo na pacijente u bolnicama.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurno jesmo li ih postavili na pravo mjesto i dobijaju li dovoljno svjetlosti i vode.

Prava količina vode

Stručnjakinja za sobne biljke, Kate Lindley otkrila je tajnu kako održati biljke u životu i tačno odrediti pravu količinu vode.

"Ključno je prije svakog zalijevanja testirati zemlju kako bi se spriječilo pretjerano ili nedovoljno zalijevanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna obična drvena olovka koju treba umetnuti u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se provjerilo je li ovo područje još uvijek vlažno od posljednjeg zalijevanja. Ako jeste, onda bi trebalo izbjegavati zalijevanje dok se ovo područje ne osuši", kaže Kate i dodaje da ne treba zalijevati biljke jednom ili dva puta nedjeljno i da je mnogo značajnije ovako utvrditi je li biljci potrebna voda, prenosi Gloria.

Pretjerano zalijevanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih mjeseci kada je biljkama potrebno manje vode nego ljeti.

biljke
foto: Shutterstock

Koliko je biljci potrebno vode zavisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlje, svjetlosti, vlažnosti vazduha, temperature u stanu ili kući.

Kate vlasnicima sobnih biljaka savjetuje da izbjegavaju zalijevanje hladnom vodom jer to može da izazove šok za biljku zbog nagle promijene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Trik s mlijekom

Jednom mjesečno svoje biljke zalijte ne samo vodom, već i mlijekom. To će spriječiti da listovi požute i otpadnu.

Bonus video: