Osigurajte kvalitet vazduha i u vašem potkrovlju uz VELUX metode rashlađivanja

Došlo je proljeće, a sa njim i gotovo ljetnje temperature, pa je samim tim važno već naći načine da u domovima očuvamo prijatnu temperaturu i čist vazduh.

18410 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Zanemarivanje ventilacije u potkrovljima može dovesti do prekomjerne toplote, što ne samo da utiče na ukupnu temperaturu vašeg doma, već opterećuje vaše i sisteme hlađenja. Stručnjaci iz VELUX-a vam nude praktična i korisna rješenja.

Velux
foto: Velux

Ugradnja ventilacije u potkrovlju

Pravilna ventilacija potkrovlja igra ključnu ulogu u održavanju udobnosti i zaštiti doma od nepoželjne toplote. Postavljanjem ventilacionih otvora se omogućava ulazak svježeg vazduha i na lak način odstranjuje topao vazduh. Uz pravilnu cirkulaciju vazduha, sprječava se zadržavanje suvišne toplote u potkrovlju. Postavljanjem ventilatora poboljšava se i protok vazduha, jer oni podstiču cirkulaciju vazduha, smanjujući temperaturu u vašem domu.

Takođe, otvoranjem prozora na suprotnim stranama potkrovlja, omogućava se efekat dimnjaka, gdje hladniji vazduh ulazi dok se vrući izbacuje, pa je važno provjetravati potkrovlje u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Velux
foto: Velux

Upotreba roletni na krovnim prozorima

Spoljašnje roletne na krovnim prozorima su pametan dodatak za zaštitu od prekomjerne toplote. Krovni prozori mogu da propuste značajnu količinu sunčeve svjetlosti, što rezultira povećanom toplotom. Blokirajući direktnu sunčevu svjetlost, roletne smanjuju količinu toplote koja ulazi u prostoriju, čineći potkrovlje prijatnijim. VELUX spoljne roletne zaustavljaju sunčeve zrake pa smanjuju sunčevu toplotu i do 93%. Pored toga, roletne djeluju kao dodatni sloj izolacije, minimizirajući prenos toplote između spoljašnjosti i unutrašnjosti vašeg potkrovlja. Kako prekomjerna sunčeva svjetlost može stvoriti odsjaj, čineći potkrovlje neudobnim, ograničavajući njegovu upotrebljivost, roletne na krovnim prozorima filtriraju svjetlost, omogućavajući efikasnije korišćenje prostora. Pametna rješenja kao što je VELUX ACTIVE sa NETATMO, automatski prate temperaturu i kvalitet vazduha, regulišući otvaranje prozora i zatvaranje roletni kako bi se spriječilo pregrijavanje.

Velux
foto: Velux

Razmatranje reflektujućih krovnih materijala

Izbor svijetlih ili reflektujućih materijala za krov može znatno smanjiti apsorpciju sunčeve svjetlosti i toplote, čineći potkrovlje prijatnijim. Ovi materijali odbijaju sunčevu svjetlost, što pomaže u održavanju hladnoće potkrovlja tokom vrelijih dana.

Velux
foto: Velux

Održavanjem prijatne temperature u vašem domu, minimizira se i opterećenje sistema za hlađenje. Primjena ovih efikasnih savjeta pomoći će vam da stvorite prijatno okruženje u potkrovlju, čineći vaš dom udobnijim i energetski efikasnijim.

Velux
foto: Velux