Perete li peškire pogrešno? Omekšivač, količina deterdženta…

Čak i svježe oprani peškiri mogu sadržati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 miliona nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak

5748 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Allen Civlak, stručnjak za pranje veša i šef britanske kompanije 'Mary's Kitchen Flour Sack Towels', objasnio je uobičajene mitove o pranju. Okvirno, peškir traje od dvije do pet godina, a vijek trajanja zavisi od kvaliteta proizvoda, koliko često se koristi i kako se održava. Naglasio je nekoliko problematičnih teorija i mitova. Otkriva kako njegovati peškire na pravilan način.

Mit 1: Peškirima treba samo hladna voda

Iako je hladna voda odlična za neke materijale, nije najbolja opcija za peškire. Naime, samo će toplija voda ubiti bakterije koje se talože na peškirima.

"Važno je provjeriti naljepnicu za pranje svakog peškira za preporuke o temperaturi jer one mogu da variraju. Vruća voda, obično oko 60°C, djelotvornija je u ubijanju bakterija i uklanjanju masnoća s tijela koje se kriju u vlaknima peškira", izjavio je.

"Kako biste izbjegli oštećenje vlakana, birajte srednje intenzivni ciklus pranja i sušenja. Operite ih svakih nekoliko mjeseci vodom u koju ubacite malo bijelog sirćeta, kako biste uklonili naslage deterdženta i zadržali miris svježine", naglasio je stručnjak.

Mit 2: Više deterdženta znači čistije peškire

Ispostavilo se da prevelika količina deterdženta mogla da izazove probleme s pranjem, naglasio je.

"Višak deterdženta može pokvariti peškire ostavljajući za sobom talog koji ih čini krutim i manje upijajućim. Kako bi bili pahuljasti i mekani, koristite deterdžent visoke djelotvornosti i pridržavajte se uputstava", izjavio je Civlak za Daily Star.

Mit 3: Omekšivač čini peškire pahuljastima

pranje veša
foto: Shutterstock

"Omekšivač može zgledati kao dobar dodatak rutini pranja veša, ali on zapravo oblaže vlakna peškira, smanjujući njihovu sposobnost upijanja tokom vremena. Preskočite to i prihvatite prirodnu teksturu čistih peškira. Za dodatnu mekoću, ubacite pola šoljice bijelog sirćeta u ciklus ispiranja", predlaže.

Mit 4: Mokri u korpi

"Vlažni peškiri su leglo bakterija i plijesni. Uvijek objesite svoje peškire da se potpuno osuše nakon svake upotrebe prije nego što ih bacite u korpu za prljavi veš. Protresite peškire odmah nakon što završe sa sušenjem kako bi bili što mekši", ističe.

Mit 5: Pranje peškira s ostalom robom

Za ovo kaže da obavezno treba preskočiti, to nije dobra navika.

"Peškiri mogu da zadrže dlačice s druge odjeće, zato je najbolje prati ih sa sličnim predmetima kao što su prostirke za kupanje ili krpe za pranje kako biste smanjili prenos dlačica. Uvijek razdvojite peškire različitih boja prije pranja kako biste spriječili promjenu boje i izbjegavajte pranje bijelih peškira s peškirima u boji ", istakao je.

Mit 6: Peškiri se mogu sušiti na radijatorima

"Izbjegavajte sušenje peškira na radijatorima jer se mogu oštetiti. Idealno ih je sušiti u mašini za sušenje ili napolju", naglasio je.

Prije slaganja u ormar moraju biti u potpunosti suvi.

Mit 7: Peškiri traju vječno

Naravno da ne traju zauvijek, čak ni oni najkvalitetniji.

"Visoko kvalitetni peškiri od materijala poput pamuka ili bambusa mogu trajati nekoliko godina uz pravilnu njegu, ali ni oni neće trajati zauvijek. Vremenom svi peškiri gube sposobnost upijanja. Ako postanu kruti, tanki i ne upijaju vodu dovoljno, vrijeme je da ih zamijenite i obnovite svoju kolekciju", prenosi Jutarnji list.

Bonus video: