Svijet ostaje bez omiljene poslastice, kilogram i do 500 eura

Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla
95 pregleda 4 komentar(a)
sladoled od vanile, Foto: Shutterstock
sladoled od vanile, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2017. 10:29h

Cijena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je vlasnik firme "Aust&Hahman" koja je jedan od najpoznatijih snabdjevača tržišta vanilom, prenosi Hina.

Navodi se da su cijene na nekim mjestima povećane 16 puta i da su skočile od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura. "Aust&Hahman", firma osnovana 1881. u Hamburgu, specijalizovala se za sve vrste vanile i godišnje prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanile u dubokoj je krizi," rekao je Hahman.

On je naglasio da je na primjer burbon vanilu, koja potiče sa Madagaskara, ostrva Reunion ili Komorskih ostrva, gotovo nemoguće naći.

"Trenutno uopšte ne možemo da je ponudimo," kazao je on.

Umjesto toga prodaje se tahićanska vanila, koja ima blagu aromu i potiče iz Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla.

Navodi se da se aroma vanile dobija iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i pošto je potrebno tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile za sada nema načina da se situacija na tržištu poboljša.

Bonus video: