LAKO, ALI TREBA ZNATI

Spremate li prženice na pogrešan način? Naučite pravi

Ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe ne smiju biti pregorjele ili nedovoljno pečene
17191 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prženice su jedan od najboljih načina da iskoristite stari hljeb. Iako je riječ o sasvim jednostavnom jelu, često se desi da ne ispadnu kako treba - budu gnjecave, suve ili 'žive'. Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nježne i mekane u sredini. Ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe ne smiju biti pregorjele ili nedovoljno pečene. Stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i sitnim trikovima iskusnih domaćica. Evo gdje možda griješite i kako to da ispravite.

Koristite svjež hljeb

Neuporedivo je bolje koristiti hljeb koji je odstojao bar jedan dan. Pored toga, za prženice je najbolji bijeli hljeb.

Sječete hljeb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hljeb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko centimetar i po.

Ne koristite mlijeko ili ga koristite previše

Prženice su mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda mlijeko, međutim, ne smijete pretjerati. Ako dodate previše mlijeka smjesa sa jajima će biti rijetka i prženice će se previše 'skvasiti'. Poslije će biti gnjecave.

Stavljate previše jaja

Okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hljeba treba upotrijebiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pržite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.