ZANIMLJIV NAPITAK

Znate li šta je šrabz? Naučite i probajte

Danas šrabz prožimaju svi ukusi koje možemo zamisliti. Ljeti se pije ledeno hladan uz dodatak mineralne vode ili u koktelima
3705 pregleda 0 komentar(a)
Može se praviti od raznih vrsta voća, Foto: Pinterest
Može se praviti od raznih vrsta voća, Foto: Pinterest

Šrabz je voćni sirup u koji se dodaje kisjelina kako bi se stajanjem razvili fini ukusi i arome. Još su Rimljani i Vavilonci miješali sirće sa vodom, a čak su ga i mornari nekd pili kako bi spriječili rizik od skorbuta. Posljednjih godina otrgnut je od zaborava i upisan na karte pića u barovima.

Danas šrabz prožimaju svi ukusi koje možemo zamisliti. Ljeti se pije ledeno hladan uz dodatak mineralne vode ili u koktelima, a zimi može da zmijeni kuvano vino ili neki sličan napitak. Osim za piće, šrabz se koristi za mariniranje mesa, kao začin za salatu ili dodatak marmeladama.

Šrabz možete pripremiti od jednake količine voća, šećera i sirćeta, ali ako vam je to previše kiseline, udvostručite količinu voća. Šumsko voće je mnogima prvi izbor, ali odlične su i jabuke, ananas, šljive, kruške – šta god želite, samo da je zrelo i slatko. Ne mora biti savršeno, ako je prezrelo ili nagnječeno samo odrežite loše dijelove. Prije pripreme voće dobro operite, oljutite i po potrebi malo zgnječite.

Neprskana korica limuna ili narandže, vanila ili štapići cimeta takođe su odličan dodatak, baš kao i svježe narendani korijen đumbira, nana ili kurkuma.

Koristite blago jabukovo sirće, a možete probati i vinsko ili koristiti pjenušavo vino ili jabukovaču. Ukoliko izbjegavate bijeli šećer, probajte smeđi ili med.

Sastojci za šrabz:

  • 2 šoljice sjeckanog voća
  • 1 šoljica sirćeta
  • 1 šoljica šećera

Priprema:

Očistite, oljuštite i nasjeckajte voće. Pomiješajte nasjeckano voće i šećer u velikoj posudi koja može da se dobro zatvori pa smjesu stavite u frižider na 4-5 dana kako bi se otpustili sokovi. Promiješajte svakih 12 sati. Procijedite smjesu kroz gazu ili sito tako da izađe što više tečnosti. Prebacite tečnost u čistu posudu i dolijte sirće pa držite u frižideru sedam dana prije upotrebe. Prema želji poslužite s mineralnom vodom ili kao dodatak koktelima.

Postoje i instant recepti za pripremu ovog napitka, ali domaćice kažu da je baš ovaj način najbolji.