Čuvena čorba: Boršč grije i kad je zima - ruska

Ovo složeno jelo boju duguje cvekli i kulinarski je izum koji sebi pripisuju Rusi, Ukrajinci, čak i Poljaci

7780 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Počasno mjesto među ruskim čorbama ima boršč, jaka i mirisna, slatkasto-kisjelkasta čorba, pikantnog ukusa i posebne boje.

Ovo složeno jelo boju duguje cvekli i kulinarski je izum koji sebi pripisuju Rusi, Ukrajinci, čak i Poljaci. Pored cvekle, koja je nezaobilazni sastojak, tu su šargarepa, krompir, luk, kupus, nešto kisjelo kao što je sirće, limun, paradajz, bilo šta što će održati boju cvekle.

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 2 glavice luka
  • 4 krompira
  • glavica kupusa
  • 2 cvekle, sve srednje veličine
  • paradajz ili limun

Pored toga potrebne je meso, koje god da odaberete: kokošije, junetina, svinjetina (oko pola kilograma).

Začini: peršun, crni biber u zrnu, lovorov list, so.

Priprema:

Osnov svake dobre čorbe je bujon. Meso treba kuvati dok ne počne da se raspada, zajedno sa krompirom. U tiganju propržiti luk isjeckan na kockice,narendanu šargarepu i cveklu, paradajz, dodamo so, biber i malo šećera.

Potom se meso i krompir izvade, meso isiječe na kockice i odstrane kosti, a krompir viljuškom izgenjči i vrati u bujon, kome se doda sitno isjeckan kupus, dva lovorova lista i nekoliko zrna crnog bibera, so. Kuvati 20 minuta. Potom dodati propržen luk, šargarepu, cveklu, paradajz i nacijediti pola limuna.

Nakon toga dodati smjesi meso. Boršč ostaviti da se kuva još pola sata. Kod serviranja obavezno dodati sitno nasjeckan peršun i kašiku kisele pavlake.

Bonus video: