Mogu li jaja u zamrzivač? Ista pravila ne važe za žumanca i bjelanca

Najvažnije je znati da jaja, koja ste razbili ili su razbijena, izvan ljuske ne bi smjeli da čuvate duže od dva do četiri dana i da za žumanca i bjelanca ne važe ista pravila

11304 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nema dileme oko toga da su jaja vrijedna i korisna namirnica, ali je izuzetno važno da ih konzumirate zdrava, odnosno u roku do kojega ih treba potrošiti. Nikada ne treba koristiti žumanca i bjelanca koja su stajala duže od dva do četiri dana nakon što ste ih izvadili iz ljuske. Na pitanje - da li jaja mogu da se zamrznu - odgovor je 'da', ali uz poštovanje određenih pravila.

Prema riječima stručnjaka, odgovarajućom tehnikom moguće je zamrznuti žumanca i čuvati ih do četiri mjeseca. Prirodno, tekstura žumanaca postaje drugačija nakon zamrzavanja, pa ih je poslije teže kuvati. Takvu promjenu teksture možete izbjeći tako što ćete umutiti žumanca i osminu kašičice soli ili 1,5 kašičicu šećera na svaka četiri žumanca.

Važno je naglasiti da onda morate voditi računa i na šta planirate da ih trošite, jer ako slana žumanca ubacite u smjesu za tortu, ona jednostavno neće valjati. Važno je da napišete i kada ste ih zamrzli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti.

Bjelanca je lakše zamrznuti jer ne mijenjaju strukturu, pa mogu stajati u ledu i duže. Ona se zapravo zamrzavaju lakše od žumanaca i mogu trajati duže - do 12 mjeseci.

Cijela jaja ne zamrzavajte u ljusci. Postoji više dobrih načina za zamrzavanje cijelih jaja, no to nipošto ne znači da mogu ostati u ljusci, jer ljuska jaja puca na niskim temperaturama. Dakle, kad razbijete jaje, možete zamrznuti cijelo, tako što ćete dodati malo vode na vrh, ili podijeliti žumanca i bjelanca i zamrznuti ih odvojeno prenosi portal Real Simple.

Bonus video: