Brzo, lako i jeftino: Očistite sudoperu na jednostavan način

Naslage kamenca zbog tvrde vode mogu se nakupiti na kraju slavine, odnosno mogu začepiti rupice kroz koje teče voda

15890 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U sudoperi i na kuhinjskim sunđerima ponekad se može naći više bakterija nego na wc šoljama. Uunđere treba mijenjati redovno, a sa prlljavštinom na sudoperi se možete izboriti na jednostavan način i to bez korištenja hemikalija.

1. Sudopera od nerđajućeg čelika

Za čišćenje sudopere od nerđajućeg čelika sve što vam treba su soda bikarbona i deterdžent za pranje posuđa. Soda bikarbona blago je abrazivna i pomoći će u razgradnji čestica hrane koje su ostale na sudoperi. Nakon što je nanesete i protrljate, operite deterdžentom za pranje posuđa i osušite krpom.

Za drugi način trebaće vam malo više komponenti - soda bikarbona, sirćea, liimunova kora, maslinovo ulje i papirni ubrusi. Na površinu sudopere treba utrljati sodu bikarbonu, a potom natopiti sirćetom koje će početi da stvara male mjehuriće i pjenu. Zatim ponovno uzmeti sunđer i protrljati po sudoperi i isprati vodom. Sada kada su uklonjene bakterije, sudoperu pređite limunovom korom kako bi imala prijatan miris. Za kraj, na papirni ubrus stavite nekolko kapi maslinovog ulja i pređite cijelu površinu sudopere kako bi dobila sjaj koji će trajati nekoliko sedmica.

2. Slavina

Naslage kamenca zbog tvrde vode mogu se nakupiti na kraju slavine, na dijelu mlaznice, odnosno mogu začepiti rupice. Na nekim slavinama taj dio može da se odvrne i onda ga samo treba potopiti u posudicu punu alkoholnog sirćeta. Ako taj dio ne može da se odvrne, malo sirćeta možete sipati na dno kese koju ćete pričvrstiti gumicom dok ne 'odradi posao'.

3. Odvod

Najjednostavnija opcija je kupovina sredstva za odčepljivanje odvoda, ali možete se odlučiti i za prirodno sredstvo. Sve što je potrebno je - soda bikarbona i limunov sok. Najbolje je ovu mješavinu sipati u odvod prije odaska na spavanje.

Bonus video: