MALE TAJNE

Kako da meso pečeno u rerni bude savršeno mekano i ukusno

Ukoliko možete da se organizujete, najbolje je meso začiniti i pripremiti veče prije nego što planirate da ga pečete

23090 pregleda 34 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: domacirecepti.net
Ilustracija, Foto: domacirecepti.net

Ispeći meso i krompire u rerni izgleda kao najlakši kulinarski posao, ali treba znati male trikove koji će omogućiti da meso ne bude suvo, a da krompiri budu zlatni i hrskavi. Sve počinje u mesari: ma koliko vam se dopadao neki drugi komad, kupite svinjski vrat, taj dio ima dovoljno masnoće koja će mesu omogućiti da bude mekano i najukusnije moguće.

Sastojci:

  • 1200 gr svinjskog vrata isječenog u šnicle debljine oko 2 cm
  • 150 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica papra

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni. U vatrostalnu, keramičku ili gninenu posudu poslagati meso tako da komadi malo prelaze jedan preko drugog, da sve bude ravnomjerno raspoređeno.

Posuti začinima, pa preliti uljem i vodom. Šnicle prevrnuti nekoliko puta da bi začini stigli do svih djelova. Staviti poklopac ili prekkriti aluminijskom folijom. Posle 90 minuta provjeriti, trebalo bi da je gotovo.

Meso treba da je mekano, ako viljuška lako prolazi kroz meso gotovo je, u suprotnom vratite da se još peče i provjerite koliko ima tečnosti. Ako do pola mesa ima još uvek vode ne morate dolivati ništa.

Kad je meso gotovo, izvadite ga na tanjir i u masnoću koja je ostala stavite krompir. Zbog toga što će imati više prostora nego ako ih stavite zajedno sa mesom, krompiri će biti idealno zapečeni.

Ukoliko možete da se organizujete, najbolje je meso začiniti i pripremiti veče prije nego što planirate da ga pečete - ukus će tako biti još bolji.

Preporučujemo za Vas