Bijeli čupavci: Još bolja verzija omiljenog kolača

Kombinacija kokosa i bijele čokolade je sjajna - zato dajte priliku bijelim čupavcima

14265 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Čupavci, odnosno kombinacija mekanog tijesta, kokosa i čokolade, mnogima su omiljena poslastica. Iako je teško očekivati da se to sočno zadovoljstvo poboljša, ipak je moguće. Jedina, ali ključna razlika između bijelih i klasičnih čupavaca je u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajete bijelu. Kombinacija kokosa i bijele čokolade je sjajna - zato dajte priliku bijelim čupavcima koji bi vam mogli postati još draži od klasičnih.

Sastojci za koru:

- 6 jaja - 6 velikih kašika brašna - 4 velike kašike šećera - 1,5 dl ulja - pola praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

- 300 g bijele čokolade - 4 dl mlijeka - 4 dl slatke pavlake - kokos

Priprema:

1. Pažljivo odvojite žumanca od bjelanaca. Umutite i potom dodajte šećer. Miksajte 2-3 minuta ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite da dodavajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

2. Umustite bjelanca u čvrst snijeg. Naizmjence u žumanca dodajite malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

3. Uključite rernu na 180 stepeni. Pleh namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljno pospite prezlom i ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta.

4. Izlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatku pavlaku pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje.

5. Glazura i kora moraju se ohladiti prije završne faze. Izrežite koru na kocke. Umočite kockice u glazuru, zatim ih uvaljajte u kokos. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Bonus video: