Džem od narandži: Mirišljava i ukusna poslastica

Odličan je uz palačinke, ali mu ništa ne fali i ako ga, prosto namažete na parče hljeba

18825 pregleda 92 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Ukoliko do sada nijeste probali, pravo je vrijeme da napravite džem od narandži; pored ostalog zato što u ovo doba godine za njih treba izdvojiti najmanje novca. Odličan je uz palačinke, ali mu ništa ne fali i ako ga, prosto namažete na parče hljeba. Džem od pomorandži možete da iskoristite i za pripremu brojnih poslastica, a već je sam po sebi veoma ukusan i slasan.

Sastojci:

  • 1600 gr očišćenih narandži (oko 2,5 kg čitavih)
  • 200 gr isjeckane narandžine korice
  • 1 kg šećera

Priprema:

Dobro operite pomorandže. Izribajte ih pod mlazom tople vode hrapavom stranom sunđera a onda ostavte nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode).

Narandže očistiti i sačuvati kore koje su lijepe, bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete bijelu opnu (jer je u njoj gorčina) kako bi narandžasti dio kore bio tanji i onda te korice sitno isjeckajte. Potrebno je 200 gr očišćene korice.

Narandže takođe sitno isjeckati.

U šerpu staviti isjeckane narandže, korice i šećer. Staviti na tihu vatru da se kuva, uz povremeno miješanje. Poslije pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešatkastom kašikom pa izmiksirati u sjecku. Ne miksajte do kraja, neka se ne pretvori u kašu jer je ljepše kad se u džemu osjete i korice i komadići narandže. Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, miješajući da ne zagori.

Kuvati oko sat i po na tihoj vatri, odnosno sve dok džem ne postane dovoljno gust. Kada je džem gotov, čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagriju do 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugreje na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sjutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mjestu.

Bonus video: