MALA, ALI BITNA RAZLIKA

Meko i oštro brašno: U čemu je razlika i kada se koje koristi

Iako je mala razlika između oštrog i mekog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste dobili zadovoljavajući rezultat

 

7090 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Vjerojatno se i vi nekad bili u dilemi koje brašno treba da koristite za pripremu nekog recepta - oštro ili meko (glatko). Ono s čim sigurno nećete pogriješiti je mjerica pola oštrog, pola mekog. Ipak, dobro je znati i za šta se tačno koja vrsta brašna koristi.

Između oštrog i glatkog brašna nema značajne razlike, a glavna je u načinu mljevenja. Bijelo brašno dobija se finim mljevenjem jezgra, a što se više puta pšenica melje, dobija se finije brašno. Iako je mala razlika između oštrog i mekog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste dobili zadovoljavajući rezultat. Jer, kao što znate, recepti su osjetljiva stvar.

Meko brašno je malo finije od oštrog brašna pa je idealno za pravljenje hljeba, lisnatog i dizanog tijesta, peciva, savijača, krofni i mafina. S druge strane, oštro se koristi za kuvana tijesta, zgušnjavanje sosa, za kore za kolače, palačinke, keks i za pohovanje.

Istina je da nema najboljeg brašna, već je najbolje pratiti recepte i sopstveno kulinarsko umijeće i upotrijebiti ono koje vam najviše odgovara, a to ćete saznati isprobavanjem, piše Joy the Baker.

Preporučujemo za Vas