PRIPAZITE

Koliko meso smije da stoji u zamrzivaču? Mljeveno ima kratak rok

Ako nekada poželite da napravite više kuvanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuvano meso u zamrzivaču ne održava kvalitet i svježinu na isti način kao i sirovo meso

12485 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Idealna temperatura zamrzavanja je minus osamnaest stepeni jer se tako sprečava rast mikroorganizama i deaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija koje se inače nalaze u hrani.

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom pakovanju, za zamrzavanje duže od dva mjeseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili spremanje u plastičnu kesu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu kesu zajedno s originalnim pakovanjem,

Prema FDA, američkoj Agenciji za hranu i ljekove, pile u zamrzivaču može stajati i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, savetuje se korišćenje u narednih 10 mjeseci. Iznutrice pak ne bi trebalo čuvati više od tri ili četiri meseca. Kada je riječ o svježem svežem mesu, poput govedine, teletine i jagnjetine, ono može stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, zavisno od vrste mesa, prenosi prva.rs.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kremenadle, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana. Za sirovu svinjetinu važe slična pravila kao i za govedinu.

Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke, ne bi se sjmela čuvati u zamrzivaču duže od jednog ili dva mjeseca. Nezavisno o kojoj vrsti mljevenog mesa je riječ, ne bi trebalo da se čuva duže od tri ili četiri mjeseca. Ako nekada poželite da napravite više kuvanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuvano meso u zamrzivaču ne održava kvalitet i svježinu na isti način kao i sirovo meso.

Prema FDA-i kuvano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati duže od dva ili tri mjeseca.

Riba i plodovi mora pomalo su komplikovani kada je riječ o pravilima zamrzavanja. Nemasna riba, poput tunjevine, u zamrzivaču može stajati od šest do osam mjeseci, dok masna riba, poput skuše i sardine, može stajati puno kraće, od dva do tri mjeseca. Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču trajaće od tri do šest mjeseci.

Preporučujemo za Vas