NEŠTO SE MOŽE PRIMIJENITI I DANAS

Hljeba i ljepote: Kako se dotjerivala Marija Antoaneta

Antoaneta je na lice stavljala masku od konjaka, mlijeka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke
1449 pregleda 0 komentar(a)
Marija Antoaneta, Foto: Wikimedia Commons
Marija Antoaneta, Foto: Wikimedia Commons

Mnogi francusku kraljicu Mariju Antoanetu pamte po poznatoj izjavi 'Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače', iako je ona, kažu upućeni, zapravo nikada nije izgovorila. Pet pravila za ljepotu kojih se Marija Antoaneta pridržavala, prenosi 24sata.hr. Kažu da neka važe i u 21. vijeku.

Svoje osjećaje izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. vijeka uživala je u luksuzu - dvorci su bili grandiozni, a gozbe veličanstvene. Odjeća je bila kičasta i skupocjena, a šminka veoma upadljiva. Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili bijelom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale mladeže u obliku srca, zvijezda ili mjeseca. Svaki mladež imao je posebno značenje - ukoliko bi žena na svom obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

Nikada ne izlazite iz kuće bez parfema

U čitavoj palati Versaj za vrijeme vladavine Marije Antoanete nijesu postojali toaleti, čitav dvorac je zaudarao. Kako bi svoje odaje održala svježim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni svježe ubranim cvijećem i mirišljavim cvjetnim uljima. Navodi se da je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvijet. Vladarka je bila toliko zaluđena cvjetnim mirisima da je čak i za vrijeme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski proizvođač parfema Jean-Louis Fargeon.

Pridržavajte se svoje rutine za ljepotu

Iznenađujući ritual kojeg se kraljica Francuske striktno držala je umivanje čudnovatim preparatom po imenu 'Eau Cosmétique de Pigeon', čiji su jedan od sastojaka i prženi golubovi. Iako je originalni recept ostao tajna, špekuliše se da je preparat podsjećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno djeluju na kožu. Nakon umivanja na kožu bi nanijela toner u obliku kapi ''Eau des Charmes'', napravljen od vinove loze. Za kraj rutine, Antoaneta je na lice stavljala masku od konjaka, mlijeka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

Mirišljavim kupkama se riješite stresa

Iako je istina da u vrijeme monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta svoje vrijeme često je provodila u kupaonici gdje bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila sjemenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i na taj način radila piling.

Vodite računa o svojoj kosi

Iz istorije je znamo sa ogromnom sijedom perikom na glavi, ali najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu plavo-narančastih lokni. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira, piše Vogue.

Preporučujemo za Vas