NAJBOLJE RJEŠENJE ZA VAŠ PROSTOR

Koliko je čist vazduh u zatvorenom prostoru? Šta treba učiniti da on bude što boljeg kvaliteta?

Kvalitetna izolacija i adekvatni prozori utiču na prijatnu unutrašnju klimu, svjež vazduh i dovoljno dnevne svjetlosti
6752 pregleda 0 komentar(a)

Savremeni način života je učinio da manje od deset odsto našeg vremena provodimo na otvorenom, a da nismo svjesni te činjenice. Bilo da je kuća ili stan nekada je unutrašnji vazduh i do pet puta zagađeniji od spoljašnjeg zbog sadržaja gasova, povišenog nivoa vodene pare i biološkog otpada. Ako se duže vrijeme boravi u takvim prostorijama, može doći do određenih zdravstvenih tegoba. Na spoljne uticaje poput polena, prašine, gasa radona, izduvnih gasova ne možemo uticati. Međutim, kvalitet vazduha možemo poboljšati ako određene unutrašnje uticaje smanjimo.

Svi vjerujemo da redovno provjetravamo prostorije u kojima živimo. Da bi prostor bio dobro provjetren potrebno je dva do tri puta dnevno po 10 minuta otvoriti prozore. Takođe, različite sobe zahtijevaju drugačiji način ventilacije. U spavaćim sobama se emituje više CO2 nego u kuhinji ili dnevnom boravku, tako da je treba češće provjetravati. Mnoga hemijska i kozmetička sredstva takođe mogu biti jedan od zagađivača vazduha. Važno je umjereno koristiti sredstva za čišćenje kako bi se smanjio procenat isparenja prilikom upotrebe.

Kvalitetna izolacija i adekvatni prozori utiču na prijatnu unutrašnju klimu, svjež vazduh i dovoljno dnevne svjetlosti. Prilikom izgradnje ili adaptacije prostora bitni činioci u ovoj kategoriji su pravilno odabrani prozori. Kada su potkrovlja u pitanju, VELUX ACTIVE sistem za upravljanje krovnim prozorima omogućavaju automatsku regulaciju temperature, vlažnost vazduha i koncetracije nivoa CO2.

Kišni dani i visoka vlažnost u zatvorenim prostorijama takođe utiče na kvalitet vazduha. Dnevno u kuhinji od kuvanja može da se proizvede i do 3l vodene pare. Ugradnjom VELUX krovnih prozora koji imaju dvostruko ili trostruko staklo mogućnost koncentracije vlažnosti je znatno niža i time je kvalitet vazduha bolji.

Kroz male izmjene u načinu organizacije, životni i radni prostor možemo učiniti ugodnijim. Ali da bi poboljšali opšte stanje organizma treba iskoristiti svaki momenat slobodnog vremena za boravak u prirodi.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.