INKONTINENCIJA - ČESTA NEPRIJATNOST

Imate li problema sa mokrenjem?

Ako vam se događa da se upiškite, pokušajte da idete u toalet svaka dva sata, bez obzira imali za to potrebu ili ne
2803 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi imaju taj problem, međutim s obzirom na to da im je neugodno zbog toga, izbjegavaju govoriti o toj tegobi, čak i svom ljekaru. Šteta, jer postoje mnogi načini kako da im se pomogne.

Primjećujete li da češće morate da mokrite? Brzo odjurite u WC (sa vrlo malo upozorenja) i da katkad tamo ne stignete na vrijeme? Da vam vrlo često kaplje mokraća, a da toga niste svjesni? Da vam iscuri nešto malo mokraće kad kašljete, smijete se, kišete, ili se malo fizički naprežete?

Šta se može učiniti?

Postoji nekoliko stvari koje se mogu preduzeti, u zavisnosti od vrste inkontinencije koju imate. Prva i najvažnija stvar je da posjetite ljekara. Osim što će vam dati savjet, on može, ako je potrebno, da vas pošalje kod specijaliste. Takođe, on može da liječi eventualnu prisutnu infekciju mokraćnog mjehura.

Kako pomoći sam sebi?

Ako se stres ili inkontinencija pojavi nakon porođaja ili kasnije u životu, pokušajte sa sledećom vježbom i sprovodite je nekoliko mjeseci: sjednite na šolju i počnite da mokrite. Zaustavite mokrenje na jednu ili dvije sekunde i tada opet nastavite. Obavlja­jući to, vi aktivirate unutrašnje mišiće koji mogu da ojačaju uz pomoć vježbe i na taj način postižete bolju kontrolu.

Ako vam se događa da se upiškite, pokušajte da idete u toalet svaka dva sata, bez obzira imali za to potrebu ili ne. Vaša bešika će se na to navići i bićete u mogućnosti da zadržavate mokraću. Nemojte da smanjite količinu tečnosti koju pijete, jer vam je redovno potrebna određena količina. Ipak, nemojte previše piti naveče.

Zašto se ovo dešava?

Ovdje je navedeno nekoliko mogućih uzroka:

Infekcija mokraćnog mjehura/bešike (cistitis) može učiniti da imate potrebu za vrlo čestim mokrenjem. Katkada, kako postajemo stariji, imamo potrebu za češćim i bržim mokrenjem, a usporeno kretanje može da poveća te teškoće.

Ozbiljna začepljenost može da uzrokuje kapanje mokraće i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca povećanje prostate može da ima isti učinak.

Stres inkontinencija katkada može da uslijedi nakon porođaja i ako se ne liječi, ima sklonost da postane još neprijatnija kasnije u životu.

Neke bolesti mogu uzrokovati privremenu inkontinenciju, npr, moždani udar ili nesvjestica, ali to ne znači da će biti trajna.

Takva inkontinencija može s vremenom potpuno nestati.

Povrede ili bolesti kičme mogu uzrokovati inkontinenciju.