Još zdraviji nego što se mislilo: Orasi čuvaju srce

Kod ispitanika koji su konzumirali orahe, srednji arterijski pritisak bio je niži nego kod ostalih. Srednji arterijski krvni pritisak naučnici smatraju pouzdanim pokazateljem kardiovaskularnog rizika pacijenta
2147 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2019. 18:16h

Konzumiranje oraha može doprinijeti smanjenju krvnog pritiska kod osoba sklonih riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati nove studije američkih naučnika. Istraživači pensilvanijskog državnog Univerziteta ističu da je njihova studija jedna od prvih koja istražuje na koji način sastojci oraha mogu uticati na zdravlje srca. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of American Heart Association, prenosi Medical News Today. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, odnosno alfa-linolensku kiselinu (ALA), a naučnici vjeruju da upravo ona povoljno djeluje na krvni pritisak.

Istraživači su željeli da otkriju utiče li alfa-linolenska masna kiselina iz oraha pozitivno na zdravlje srca i djeluju li na kontrolu krvnog pritiska kod ljudi izloženih riziku od kardiovaskularnih bolesti i ostali sastojci koje orasi sadrže, poput polifenola. Podsjećaju da, slično kao i svi orašasti plodovi, orasi sadrže dobre masti – mononezasićene i polinezasićene masti. Uz to su dobar izvor gvožđa, selena, kalcijuma, cinka, vitamina E i nekoliko vitamina B, prenosi Zadovoljna.hr.

Naučnici su za potrebe studije angažovali 45 gojaznih osoba starih od 30 do 65 godina. Podijelili su ih u tri grupe: prvu, u čiju su ishranu uvedeni orasi, drugu, u čijoj ishrani nije bilo oraha, ali je sadržala istu količinu ALA i polinezasićenih masnih kisjelina i treću, u čijoj ishrani nije bilo oraha, ali su oni djelimično zamijenjeni jednakom količinom ALA kakvu sadrže orasi, a učesnici studije dobijali su ih putem druge masne kiseline – oleinske.

Nakon šest sedmica naučnici su ustanovili da se zdravstveno stanje srca učesnika iz svih triju grupa znatno poboljšalo. Istakli su da ovi rezultati upućuju na to da zamjena zasićenih masti nezasićenim mastima u ishrani, bilo iz oraha ili biljnih ulja, poboljšava kardiovaskularno stanje pojedinca.

Najzanimljiviji dio studije je činjenica da je kod ispitanika iz prve grupe koji su u sklopu novog načina ishrane konzumirali orahe, srednji arterijski pritisak bio niži nego kod ostalih koji su se držali drugih režima ishrane. Srednji arterijski krvni pritisak ukazuje na prosječnu vrijednost arterijskog krvnog pritiska u određenom vremenskom razdoblju, a naučnici ga smatraju pouzdanim pokazateljem kardiovaskularnog rizika pacijenta.

"Čini se da orasi sadrže neki dodatni sastojak koji je vrlo koristan za srce. Možda je riječ o njihovim bioaktivnim spojevima, vlaknima ili o nekom drugom spoju koji se ne dobija samo iz masnih kiselina", kazala je profesorica Penny Kris-Etherton s pensilvanijskog državnog Univerziteta. Njena poruka osobama u rizičnoj grupi za razvoj kardiovaskularnih bolesti: "Umjesto da u vrijeme užine posegnete za hranom koja se zasniva na crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, razmislite o obranom mlijeku i orasima". Penny Kris-Etherton i njene kolege vjeruju da se uključivanjem oraha u ishranu osim srednjeg arterijskog krvnog pritiska može smanjiti i ukupni rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Nedostatak studije je – premali broj učesnika, zbog čega će se raditi dodatna istraživanja.

Bonus video: