VRIJEME ZA 'ISKLJUČIVANJE'

Nakon koliko dana odmora stvarno počinjemo da se odmaramo?

Istraživanje, u kojem je učestvovalo dvije hiljade Amerikanaca, pokazalo je da nivo stresa ostaje isti kod onih koji na odmor odlaze kraće od tri dana
2089 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Mnogima je poznat osjećaj: vratite se sa odmora, a imate osjećaj kao da nijeste ni bili? Taj osjećaj je najčešći kod vikend - odmora, smatraju stručnjaci. Potrebno nam je neko vrijeme da se odmaknemo od naših svakodnevnih obaveza i razmišljanja o problemima i da se opustimo.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo dvije hiljade Amerikanaca starih od 25 do 55 godina, pokazalo je da nivo stresa ostaje isti kod onih koji na odmor odlaze kraće od tri dana. Naime, najmanje su tri dana potrebna da se odrasla osoba barem malo počne opuštati od svakodnevnog stresa, jedan je od zaključaka istraživanja. To ima smisla ako znamo da prvi dan puta nemate mnogo vremena za opuštanje. Drugi dan većini prođe u prilagođavanju novom okruženju, nakon čega može početi proces opuštanja. Ipak, mnogi različito reaguju, pa je ljudima često potrebno i mnogo duže prilagođavanje kad su na godišnjem odmoru.

Gotovo 35 posto ispitanika, prenosi Večernji list, izjasnilo se da svoj odmor voli da provede u opuštanju i odmaranju, na primjer na nekom mjestu sa bazenom. poput, primjerice, u nekom resortu s bazenom. Avanturističko putovanje bilo je prvi izbor za 38 odsto ispitanika, a stručnjaci savjetuju, da je dobro kombinovati obje opcije. Kombinacija odmaranja i opuštanja uz istraživanje nove okoline na destinaciji na kojoj se nalazite, odličan je recept za ponovni nalazak ravnoteže i mira, smatraju stručnjaci.