Kako da smanjite nadutost stomaka

Nadutost nakon obilnog obroka nije opasna po život, no definitivno može da stvori nelagodu i češća je nego što mislite, a uzrokuju je prebrzo unošenje hrane ili čak pričanje za vrijeme jela
7744 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Smanjite unos vlakana

Svi znaju da je prehrana bogata vlaknima dobra protiv zatvora i dobijanja na težini, kao i za smanjenje rizika od raka debelog crijeva. No neki se nakon takve hrane ne osjećaju dobro, a ako ste među njima, dobro je da unos vlakana svedete na minimum.

Smanjite potrošnju masti foto

Dobre masti bi trebalo da budu dobrodošle u svačijoj prehrani, no moguće je da vam masti, pa i one dobre, uzrokuju nadutost. Ako nakon jela koje nema mnogo masnoće ne dođe do nadutosti, znaćete šta joj je uzrok.

Izbjegavajte gazirana pića

Nema sumnje da su mjehurići koje vidimo u gaziranim pićima puni gasova koji uzrokuju nadutost, no samo zato što nije gaziran, ni napitak poput kafe ne mora biti dobar za probavu - stručnjaci kažu da kafa može da probudi sistem za varenje, što može da dovedei do proizvodnje gasova.

Ne jedite brzo

Ako vam se čini da ste naduveni nakon svakog obroka, možda jedete prebrzo što povećava šansu za gutanje vazduha. Usput, izbjegavajte puno da pričate za stolom jer i to dovodi do gutanja vazduha i nadutosti. Klonite se hrane koja vam nikada ne legne dobro.

Ponekad je nadutost nakon obroka posljedica hrane koju najradije jedete. Ako imate neke intolerancije na hranu ili probleme s varenjem, kao što je npr. refluks kiseline, pobrinite se da takvu hranu izbjegavate.

Nakon obroka idite u šetnju

Nakon jela nemojte ostati za stolom ili ležati u krevetu - to će zasigurno prouzrokovati zarobljavanje gasova u stomaku, što će stvoriti neprijatan osjećaj. Zato je odlična ideja da nakon težeg obroka brzo prošetate - gravitacija može da pomogne sistemu za varenje da bolje obavi svoj posao, piše HealthDigezt.

Bonus video: