ŠEST NAVIKA

Pogrešni jutranji rituali

Provjerite da li činite svojoj koži dobro ili loše tretmanima koje praktikujete
2764 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privrženi ste svojim jutarnjim ritualima i teško možete da zamislite početak dana bez njih. Kad je u pitanju njega kože lica, nova saznanja na tom području mijenjaju trendove. Provjerite da li činite svojoj koži dobro ili loše tretmanima koje praktikujete.

Ovih šest navika riješite se čim prije želite li zadržati zdrav i mladalački izgled kože:

1. Pretjerujete s čišćenjem kože

Nakon noćnog sna vašoj koži je potrebno buđenje, ali ono isključuje uklanjanje prirodnih masnoća koje koža tokom noći proizvodi. „Neprijatelj broj jedan mladolikog izgleda je suva koža na licu“, tvrdi dr Džulijus Fju s američkog Instituta za plastičnu hirurgiju. Pored toga što vazduh isušuje vašu kožu, isti učinak na nju imaju i godine. Rezultat su vidljivije bore i pore na licu ali i umorniji izgled. Dr Fju preporučuje da uveče prije spavanja temeljno očistite kožu blagim sredstvima, a ujutro isključivo mlakom vodom.

2. Preskačete nanošenje seruma

Možda ste svjesni štetnosti sunčevih zraka i redovno koristite kremu sa zaštitnim faktorom, ali razmišljate li o uticaju zagađenja u vazduhu na vašu kožu? Okolina u kojoj živimo (posebno u većim gradovima) sve je zagađenija zbog čega je i koža izloženija uticaju slobodnih radikala koji, uz sve druga štetna dejstva, uzrokuju i prerano starenje kože. Ujutro, prije nanošenja hidratantne kreme, obavezno nanesite antioksidacioni serum. Potražite proizvod koji u sebi sadrži vitamine C i E, feruličnu kiselinu, zeleni čaj i likopen - sve vrlo snažne i djelotvorne antioksidanse.

3. Popićete drugu šolju kafe

Ukoliko ne možete bez nje, svakako pijte i mnogo vode. Popijte ujutro barem onoliko vode koliko ste popili kafe ili čaja. Ukoliko nemate naviku da pijete dovoljno vode tokom dana, znajte da time pomažete ubrzani proces starenja vaše kože. Ne samo da će vam koža biti suva, nego će pore na njoj biti vidljivije.

4. Izbjegavate fizičku aktivnost

Vježbanje pospješuje mikrocirkulaciju na koži vašeg lica, što ima pozitivno dejstvo na vlažnost kože. Nakon vježbanja uvijek izgledamo mlađe, a izbjegavamo li bilo kakvu tjelesnu aktivnost naša koža izgledaće blijedo i umorno. Dugoročni pozitivan utjecaj vježbanja na kožu ogleda se u njezinom mladolikom izgledu. Ne morate se zaključati u teretanu - dovoljno je vježbati dvadesetak minuta dnevno.

5. Nanosite previše pudera na lice

Možda imate bore ili tamne mrlje na licu koje želite da prikrijetei, ali u tome vam neće pomoći debeli namaz tečnog pudera i preko njega izdašni sloj pudera u prahu. Vjerovatnije je da ćete ovakvim pristupom još više naglasiti nesavršenosti na licu, posebno ako vam je koža suva. Zreloj koži potrebna je kozmetika koja sadrži hijaluronsku kiselinu jer ublažava grube linije na licu.

6. Izlazite iz kuće bez naočara za sunce

Oči su jedno od prvih područja na licu koje pokazuje znakove starenja. Lekcija glasi: Ne zanemarujte oči! Ujutro i prije spavanja koristite namjensku kremu za područje oko očiju. Za bore oko očiju koristite kremu s hijaluronskom kiselinom, a za tamne podočnjake onu s kafeinom. Kako bi zaustavili znakove starenja i zaustavili buduća oštećenja, cijelo lice tretirajete preparatom za hidrataciju širokog spektra SPF 30, uključujući i područje oko očiju. A tada izvadite sunčane naočare!