Koliko vitamina D dobijete za pola sata sunčanja?

Sunčevi zraci su zaslužni sintezu vitamina D koji nas štiti, pored ostalog, od omekšavanja kostiju i osteoporoze
5234 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka? Ali, to nipošto nije sve. Jeste li znali da smo za vrijeme sunčanih dana bolje volje? Sunčevi zraci podižu nivo serotonina - hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Takođe su zaslužni i za sintezu vitamina D koji nas štiti, između ostalog od omekšavanja kostiju i osteoporoze, piše Cosmopolitan.

Naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti ultraljubičaste sunčeve zrake. Ljekari preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite, ali tačna količina sunca koja je potrebna određena je i nadmorskom visinom na kojoj se nalazimo, godišnjim dobom (količina UV zračenja), pigmentacijom kože, pa čak i vrstom zaštitne odjeće koju nosimo. Oko 90 posto 'sunčevog vitamina' dobijamo ovim putem.

Vitamin D pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Neki od simtoma hroničnog manjka vitamina D su: slabost u mišićima, nizak prag bola, depresija i nagle promjene raspoloženja, variranje krvnog pritiska, umor, malaksalost i pospanost, kao i smanjena izdržljivost.

Naravno, Sunce nije jedini izvor vitamina D, ali je jedan od najvažnijih. Nivo vitamina D se može popraviti i ishranom . U namirnice bogate vitaminom D spadaju razne vrste ribe, poput lososa, pastrmke, jaja, skuše, tunjevine, šargarepe ili haringe.

Vitamin D je u direktnoj vezi sa rastom i razvojem kostiju. Kod djece, adekvatan unos ovog vitamina je posebno važan.

Bonus video: