RESTRIKCIJE RUŠE IMUNITET

Sad nije trenutak za dijetu: Ni post na vodi nije dobar

Restriktivni režim ishrane može da naruši imunitet, naročito je opasno isključivanje ugljenih hidrata, mesa, mlječnih proizvoda
5075 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sad nije vrijeme za dijete, brojanje kalorija i iscrpljivanje organizma napornim treninzima. Jer, pod prijetnjom infekcije virusom korona to može drastično da smanji mogućnosti organizma da se bori sa zarazom.

Pofesor dr Jagoda Jorga, dijetoterapeut, kazala je za Novosti da odricanje od hljeba i žitarica, ribe, mesa i mliječnih proizvoda ozbiljno narušava imunitet i dovodi do lakšeg prodora infekcija.

"Naročito je opasno isključivanje ugljenih hidrata - hljeba, žitarica, skrobnog povrća i voća, a to se preporučuje u većini dijeta koje imaju za cilj da se smanji tjelesna težina", kaže profesorka Jorga. "Ovo su strahovito važne grupe namirnica, jer sadrže bitne hranljive materije, kao što su dijetska vlakna, koje služe za ishranu crijevnih bakterija koje su centar dobrog imuniteta. Posebno su važna dijetska vlakna iz integralnog hljeba i tjestenina, jer ove namirnice sadrže značajne vitamine, minerale i antioksidanse koji su ključni u borbi protiv infekcija. 

Uoči Vaskrsa

Profesorka Jorga je po pitanju režima ishrane vrlo kategorična: "svaka stroga eliminaciona dijeta je - loša. Pogotovo ona koja znači post "na vodi": "Tokom uskršnjeg posta, mnogi će poslednju nedelju jesti isključivo namirnice pripremljene na vodi. To znači da se masovno jede tjestenina sa šećerom ili džem sa hljebom, što je veoma siromašna ishrana i može ozbiljno da naruši zdravlje i inače, a sada je dodatna nepovoljna okolnost to što smo u epidemiji kovida 19. Zato sam protiv strogih dijeta i radikalnog isključivanja konkretnih grupa namirnica. To je opravdano samo u slučaju nužde, kada je za kratko vrijeme potrebno postići gubitak kilograma. Ali, i tada dijeta mora da se sprovodi pod stručnim nadzorom. 

Ipak, dr Jorga napominje da je post dobar izbor načina ishrane, ali pod konkretnim uslovima: "Ako post podrazumijeva ribu na trpezi četiri do pet puta nedjeljno, tofu sir i sojino mlijeko kao zamjenu za mlječne proizvode, tada apsolutno može da zadovolji sve nutritivne potrebe. Uz to, ako se redovno jede i pasulj, sočivo i domaća boranija "puterica" nema bojazni zbog narušavanja odbrambenih snaga organizma. Za one kojima je riba skupa, ishranu mogu da upotpune i sa dosta sardine i luka". 

Kada određena bolest zahtIJeva drugačiji način ishrane, to bi svakako trebalo da se sprovodi."Oni koji su na dijeti zbog dijabetesa ili neke druge bolesti, a hrane se izbalansirano, odnosno unose sve grupe namirnica u određenoj količini, mogu slobodno da nastave tako da jedu, jer to je dovoljno da se u organizam unesu sve potrebne hranljive materije." 

Ne može bez kvasca 

Savremene domaćice su se izvještile u pravljenju hljeba bez kvasca, međutim, kako kaže prof. dr Jagoda Jorga, takav hljeb nema veliki hranljivi potencijal: "Hljeb bez kvasca hranljivo nije dobar. Jer, hljeb je namirnica koja se pravi od brašna, vode, malo soli i obavezno kvasca. I tako treba da ostane. Kvasac je izuzetno dobar, jer sadrži jedinjenja i vitamine značajne za imunitet. Osim toga, kvasac kada se doda brašnu pomaže da se struktura dijetskih vlakana promijeni na način da budu bolje upotrebljiva za naše crijevne bakterije.