Upozorenje kardiologa: Ove namirnice su najgore za srce

Ako želite da vaše srce i kardiovaskularni sistem budu zdravi u godinama koje dolaze, pripazite na unos ove hrane

48100 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrana za zdravo srce sadrži hranjive materije za koje se pokazalo da su dobre za kardiovaskularni sistem, smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti snižavanjem 'lošeg' LDL kolesterola i triglicerida u krvi, smanjuju krvni pritisak, kontrolišu težinu i / ili poboljšavaju osjetljivost na insulin, kažu stručnjaci.

Omega-3, kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna, fitonutrijenti i antioksidansi su najbolji izbor za one koji žele održati ili poboljšati zdravlje srca.

A znate li koje su namirnice najgore za srce? Evo šta, kako piše Gloria, kažu stručnjaci:

  1. Prerađeno meso - čak i varijante suvog mesa s malim sadržajem masti sadrže konzervans natrijum nitrat, a nitrati mogu povećati unutrašnju upalu, dok hronična upala ima direktnu vezu s razvojem ateroskleroze.
  2. Hot dog - može biti bogat zasićenim masnoćama. Čak i opcije s niskim postotkom masti znaju imati puno soli. Važno je pripaziti na unos natrijuma, jer višak često dovodi do povišenog pritiska.
  3. Kupovna pečena piletina - one nerijetko sadrže više natrijuma i zasićenih masnoća.
  4. Kečap - možda na to nikad niste pomislili, ali i kečap takođe sadrži puno soli i treba pripaziti na unos ako imate problema sa srcem.
  5. So - prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smjeli da konzumiraju više od 2300 mg natrijuma na dan, što je otprilike jedna kašičica soli.
  6. Žitarice pune šećera - ako ima više od 8 grama šećera po porciji, bolje preskočite, savjetuju stručnjaci.
  7. Pohovana piletina - stara je preporuka izbjegavanje prženja pohovanih namirnica u dubokom ulju. Namirnica upije dosta ulja pa ne čudi podatak da pržena hrana može sadržati čak 75 odsto ulja. S obzirom na to da konzumiranje pržene hrane povećava zastupljenost masti u prehrani, ono kao način termičke obrade nikako nije preporučljivo onima koji treba da ograniče unos masti.
  8. Pomfrit - preveliki unos povezan je s rizikom za hipertenziju i dijabetes tipa 2, kao i za bolesti srca.
  9. Čips - sadrži malo vlakana i proteina, ali je zato pun natrijuma. Još jedna zabrinjavajuća stvar je holesterol, jer je ovaj slani zalogaj duboko pržen u najsmrtonosnijem tipu masnoće - trans masnoći.
  10. Voćni jogurti - bolje je da kupite obični jogurt kojem ćete dodati voće.
  11. Margarin - margarini za kuvanje sadrže mnogo tzv. transmasti koje doprinose povećanju nivoa štetnog LDL holesterola. Brojne studije su ga povezale s povećanim rizikom od srčanih bolesti i raka.
  12. Krofne - trans masti mogu povećati rizik za bolesti srca.
  13. Keks -jedan od osnovnih sastojaka pakovanog keksa je hidrogenizovano biljno ulje bogato trans-mastima i zasićenim mastima. Neke studije ih povezuju s bolestima srca, druge s gojaznošću i dijabetesom, ali svaka studija potvrđuje njihovu štetnost.
  14. Kupovne energetske pločice - često imaju previše šećera te je najbolje da ih napravite sami.
  15. Crveno meso - pokazalo se da konzumacija crvenog mesa povećava kardiovaskularni rizik. U poređenju s bijelim mesom ili vegetarijanskim izvorima bjelančevina, crveno meso podstiče tijelo da proizvodi više crijevnih bakterija trimetilamin N-oksid (TMAO). Velike količine TMAO u tijelu povezane su s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.
  16. Bijeli hljeb - jedno italijansko istraživanje pokazalo je da su žene čija svakodnevna ishrana sadrži veće količine bijelog hljeba, bijelog pirinča, pizzu i slične namirnice pune jednostavnih ugljenih hidrata dvostruko više sklone razvijanju bolesti srca
  17. Bijeli pirinač - jako prerađeni ugljeni hidrati povećavaju masnoće na trbuhu, što je faktor rizika za dijabetes i koronarnu bolest.
  18. Energetska pića - ljekari upozoravaju osobe s visokim pritiskom da budu oprezne i dobro prosude treba li im energetski napitak budući da povećani krvni tlak ometa ritam srca.
  19. Gazirana pića - naučna istraživanja su pokazala da “samo” jedno do dva pića dnevno povećava rizik za pojavu brojnih zdravstvenih problema. Među njih se, uz debljinu, ubrajaju šećerna bolest, karijes, bolesti srca, nedostatak nekih hranjivih materija u organizmu, problemi vezani uz nervni sistem…
  20. Alkohol - treba biti umjeren - ako patite od visokog krvnog pririska ili znate da imate visoke trigliceride, onda alkohol može povećati rizik za bolesti srca.

Bonus video: