Ako izbacite šećer iz ishrane: Šta se dogodi vašem tijelu?

Istraživanja su pokazala da osobe koje unose dnevno veliku količinu šećera u trenutku kada žele da prestanu prolaze kroz zavisničku krizu

40871 pregleda 46 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prosječno pod normalnim okolnostima čovjek dnevno unosi u organizam oko 300 kalorija kroz šećer, što godišnje iznosi oko 35 kilograma. Kada ovako razmislimo, to djeluje poprilično mnogo. I jeste. Zato treba smanjiti unos šećera. Evo šta se u kratkom roku događa s vašim tijelom kada odlučite da smanjite ili čak potpuno izbacite šećer iz ishrane.

Srce će vam biti zahvalno

Unosom šećera naše tijelo stvara velike količine insulina, a to aktivira naš nervni sistem i povišava krvni tlak, što naravno, utiče na rad srca. Bez šećera za samo nekoliko sedmica poboljšava se stanje u vezi sa krvnim pritiskom, kao rad srca. Zapravo, poboljšava se cjelokupno stanje organizma.

Nestaje šećer, nestaju i bubuljice

Veliki dio upalnih procesa koji nastaju na licu izaziva šećer. Čak i male mjere začepljuju pore i smanjuju elastičnost kože. Jedno istraživanje je pokazalo da se učesnicima koji su tri sedmice morali da piju jedno gazirano piće dnevno izgled i zdravlje kože pogoršao za čak nevjerojatnih 87 odsto.

Dolazi do poboljšanja raspoloženja

Vjerovali ili ne zavisnost od šećera postoji. Istraživanja su pokazala da osobe koje unose dnevno veliku količinu šećera u trenutku kada žele da prestanu prolaze kroz zavisničku krizu. U početku će vam biti teško, ali dugoročno gledano izbacivanje šećera iz ishrane utiče pozitivno na raspoloženje, smanjuje osjećaj straha i pospješuje izlazak iz depresivnih stanja.

Reguliše se spavanje

Postajemo tako lako zavisni od šećera jer nas unos podiže, energetski, ali i po pitanju raspoloženja. Ali, isto tako kako se brzo podignemo, tako i brzo padamo. Bez šećera je nivo energije tokom cijelog dana postojan, a naveče lakše i prirodnije tonemo u san. Upravo šećer zna da bude jedan od uzročnika lošeg spavanja i čestog buđenja.

Gubitak kilograma

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se ljudi odluče na smanjen unos šećera jesu prekomjerni kilogrami. To ne bi trebao da bude glavni razlog, ali on je neminovan. Računica je sasvim jasna, čim budete dnevno unosili 200 kalorija u obliku šećera manje, višak kilograma će početi da se topi.

Bonus video: