Ako neko pored vas puši: Jeste li u većoj opasnosti od korone?

Malo je vjerovatno da duvanski dim nosi virus, ali rizik ipak postoji

6815 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šta se dešava kada se nađemo pored pušača i kao pasivni pušač osjetimo dim? Udišući dim, da li možemo da se zarazimo koronavirusom? Kako navode ljekari, zaražavamo se najčešće u kontaktu sa inficiranima. Kada smo blizu zaraženog koji kašlje, kija ili govori, u opasnosti smo da se i sami zarazimo.

Po najnovijim istraživanjima, "pasivni" pušači ne mogu da dobiju koronavirus ako udahnu dim pušača. eđutim, pitanje je i da li duvanski dim možda nosi koronavirus. Ljekari kažu da je to što smo u društvu pušača već upozorenje da udišemo dim koji dolazi iz nečijih pluća.

Pasivni pušači u oblaku dima

Profesor hemije na Univerzitetu u Kaliforniji, u Davosu, Vilijam Ristenpart, koji istražuje kako se prenose patogeni, istakao je da je malo vjerovatno da sam duvanski dim nosi virus koji bi mogao da zarazi druge ljude. „Vrelina iz cigarete vjerovatno ubija virus“, istakao je profesor Ristenpart. „Ipak, ako osjetite dim od cigarete, znači da udišete vazduh koji je bio u plućima nekoga ko je možda zaražen. Znači da rizik od prenošenja virusa ipak postoji“, dodao je on.

Još nešto: dokazano je da se korona prenosi ne samo kapljično nego i vazduhom, piše Washington post.

Kada uživaju u cigareti, pušači ne nose masku

Potrebno je naglasiti da čovjek dok puši mora da skine masku. A rizikujemo kada stojimo pored nekoga ko ne nosi masku.

„Ko ne puši, izbacuje respiratorne čestice najviše dva metra, ali pušači kada izbacuju dim od cigarete mogu da dobace i do četiri metra“, istakao je pulmolog Herman Gakambid iz Orlanda.

Šef američke pulmološke službe Albert Riko ističe da pušači "potencijalno mogu da šire virus oko sebe tako što izbacuju kapljice koje mogu da zaraze prisutne".

A pušači imaju i veće šanse da dobiju teži oblik koronavirusa, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pušenje povećava rizik od bolesti jer narušava funkciju pluća i otežava organizmu da adekvatno odgovori na infekciju, dok su mlađi pušači u još većoj opasnosti, prenosi RTS.

Bonus video: