Kurkuma i med: Kako se koriste moćni prirodni zaštitnici organizma

Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje simptoma

12115 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kurkuma i med u kombinaciji stimulišu odbrambeni mehanizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti, a mogu biti korisni saveznici u liječenju respiratornih infekcija.

Kurkuma i med kao lijek u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik, već toliko poznat da je dobio i svoj nadimak -”Zlatni med”. Kurkuma posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulišuća svojstva. Med je vrlo poznat kao prirodni zaslađivač, ali i kao namirnica koja jača imunitet. Kurkuma i med za imunitet u kombinaciji s ljekovitim biljem snažno djeluju na naš organizam, liječe i preveniraju od prehlade, prenosi Novi list

Kurkuma i med kao lijek u kombinaciji čine prirodni antibiotik i ne oštećuju crijevnu floru. Naprotiv, oni doprinose boljem radu crijeva, njihovom konzumacijom se povećava aktivnost korisne flore u crijevima.

Najbolje od svega je to što su i med i kurkuma lako dostupni i njihova smjesa se jednostavno priprema, a i dobrog je ukusa. Za pripremu ovog recepta potrebni su jedna kašika kurkume i 100 grama meda. Jednu kašiku kurkume u prahu umiješajte u 100 g meda i smjestite u teglicu. Koristite drvenu kašiku jer med loše reaguje na metalnu.

Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje simptoma. Isto tako, smjesu možete umiješati i u mlijeko ili čaj.

U slučaju da je prehlada već nastupila, 'zlatni med' koristite na sljedeći nalin: prvi dan – pola kašičice svakih sat vremena; drugi dan – pola kašičice, svakih dva sata; treći dan – pola kašičice, tri do četiri puta dnevno.

Bonus video: