ISPREKIDAN SAN

Često se budite noću? Evo kad je to znak da morate kod ljekara

Ako se u krevetu vrtite i 20 minuta nakon što ste legli, stručnjaci savjetuju da ustanete i napustite sobu

5787 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Možda mislite da je kvalitetan san onaj san kada spustite glavu na jastuk i ne budite se do jutra. Ipak, mnogi od nas se bude i nekoliko puta tokom noći jer su ciklusi sna kod svakog različiti. Većinu vremena nećete niti primijetiti te kratke trenutke, ali ako imate problema i ne možete opet da zaspete, sve može djelovati kao velika frustracija, a ponekad može biti i razlog za zabrinutost.

Postoje, piše Ordinacija.hr, uobičajeni razlozi zašto se tokom noći budimo, a oni uključuju:

Vruće vam je. Idealna temperatura sobe u kojoj spavate bi trebala da bude oko 15 stepeni. Ako se često noću znojite, možda i zbog menopauze, koristite laganu posteljinu, po mogućnosti više slojeva tako da možete jedan ukloniti ako vam bude vruće.

Morate u toalet. Buđenje zbog toga što morate da mokrite se naziva nikturija, a posljedica je prevelike konzumacije tečnosti prije odlaska u krevet. Može biti i posljedica problema s bešiku. Ipak prvo pokušajte da preskočite uzimanje tečnosti prije spavanja, a ako to ne pomogne, obratite se ljekaru.

Hrčete. Nije uvijek problem zvuk koji proizvodite, već činjenica da to ponekad može da znači da je riječ o apneji u snu, stanju u kojem osoba prestaje da diše. Zbog apneje u snu se možete buditi, ali je povezana i sa s određenim zdravstvenim stanjima, poput visokog krvnog pritiska.

Pijete previše alkohola. Čaša ili dvije omiljenog vina često nam posluže kao sredstvo za opuštanje prije odlaska u krevet, ali alkohol se može poigrati s vašim snom. Može ponekad pomoći da lakše utonete u san, ali češće će biti razlog zašto se budite tokom noći ili se budite rano ujutro. Alkohol će smanjiti i trajanje REM faze. Uz to, često ćete morati i u toalet tokom noći. Što više pijete, gore su posljedice na san. Najpametnije bi bilo ograničiti unos alkohola prije spavanja, a ako baš morate, onda neka to bude jedna čaša sat vremena prije odlaska u krevet.

Pušač ste: kao i alkohol, nikotin je povezan s nesanicom i može ograničiti vrijeme koje provodite u REM fazi. Najbolje je da prestanete da pušite ili barem da ne zapalite cigaretu nekoliko sati prije spavanja.

Anksiozni ste i depresivni: Anksioznost i depresija se mogu poigrati s kvalitetom sna, a loš san može samo pogoršati mentalne poteškoće. Ako vas muče ovi problemi, najbolje se obratiti stručnjaku kako bi vam bila pružena adekvatna pomoć.

Nešto vas boli: Otprilike 2/3 ljudi koji pate zbog hroničnog bola, poput onog u leđima ili nekih posljedica ozbiljnih terapija, često se bore i s lošim snom. Ako zbog jakog bola ne možete da spavate, neophodan vam je ljekar koji može pomoći ljekovima ili dodatnim ispitivanjima.

Spavali ste popodne: Kratak odmor prije 15 sati u većini slučajeva se neće poigrati s vašim snom, ali ako patite od nesanice, možda je pametnije držati se strogo plana odlaska u krevet i izbjegavati popodnevni odmor.

Muči vas gastritis. Refluks, glad, previše hrane, mogu biti razlozi zašto se budite tokom noći. Posjetite ljekara ako se radi o gastroenterološkim problemima.

Pili ste kafu kasno naveče. Možda se ne mora posebno napominjati, ali ispijanje napitaka s kofeinom nakon 18 sati može negativno uticati na kvalitet sna.

Ako se u krevetu vrtite i 20 minuta nakon što ste legli, stručnjaci savjetuju da ustanete i napustite sobu. Pođite u drugu prostoriju i meditirajte ili čitajte knjigu. Vratite se kad osjetite da vam se jako spava.

Ako vam je teško da vozite automobil, imate manje energije i teško vam da se skoncentrišete na posao, ili imate problema s memorijom - posjetite ljekara koji će procijeniti da li je riječ o zdravstvenim problemima.