ZDRAVLJE I NOVE TEHNOLOGIJE

Dok čitate poruke: Isto je kao da na vratu imate ovoliko kilograma

Ako je glava dugo u pognutom položaju, javlja se pritisak na strukture zglobova, pa se polako razvijaju oštećenja vrata

8615 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok čitamo poruke sa mobilnog telefona ili računara,vrat trpi pritisak kao da na leđima nosimo teret od 27 kilograma. To ostavlja brojne posljedice, uključujući bolove u kičmi, ali i neželjene estetske promjene na vratu.

Vidimo to svuda, u kućama, kancelarijama ili dok šetamo ulicom, takozvani „tech neck“ (tehnološki vrat) posto je sveprisutan fenomen.

On je rezultat „stresa“ mišića prilikom upotrebe telefona, tableta i računara, koji rezultira bolovima u vratu i ramenima, ali i ukočenosti, tako da imamo problem koji se samo pogoršava, piše Healthline.

Prema globalnim studijama, ljudi u zapadnim društvima dnevno provode pet sati i 53 minute na digitalnim uređajima, od čega tri sata i 17 minuta odlazi na upotrebu mobilnog telefona.

Rezultat? Glavobolje, grčevi u vratu i bolovi u ramenom zglobu, pruzrokovani dugotrajnim nepomičnim držanjem vrata, kaže K. Daniel Riu, ortoped koji razlaže uzroke i simptome problema i nudi načine za ispravno i sigurno poravnavanje tijela tokom upotrebe mobilnih telefona, računara i drugih digitalnih uređaja.

Pomozite svom vratu

Pravilno držanje tijela je kad su uši, ramena, kukovi i zglobovi u ravnoj liniji , pa dobro uvežbajte tu pozu pred ogledalom. Ako je glava dugo u pognutom položaju, javlja se pritisak na strukture zglobova, pa se polako razvijaju oštećenja vrata koja se u mlađoj dobi još ne mogu registrovati, ali kasnije svakako dolaze do izražaja, upozoravaju stručnjaci.

Zato, kad duže gledate u ekran mobilnog telefona, pobrinite se da kičmu postavite u neutralan položaj. Svaki čas menjajte položaj ruke u kojoj držite telefon, spustite je malo niže, pa podignite malo više, pomjerajte je lijevo-desno, a važno je i da vrat nije dugo u istom položaju.

Nastanak bora zbog lošeg držanja vrata

Kao i kod kože na bilo kom drugom dijelu tela, i kod kože vrata dolazi do nastanka bora usljed čestog istezanja, ponavljajućih pokreta i gubitka kolagena usljed procesa starenja. Zbog toga se često kaže da se godine mogu sakriti bilo gdje drugdje, ali ne i na vratu.

Zbog toga, kad sljedeći put budete držali telefon u ruci, pokušajte da ga držite u nivou glave da bi što manje „krivili“ vrat.

Kod korištenja laptopa ili čak gledanja televizije, pokušajte da uređaj bude što više u ravni s vratom, kako biste izbjegli zdravstvene probleme.

Preporučujemo za Vas