Može biti koban: Virus zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila ne prenosi se s čovjeka na čovjeka

14306 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slavna glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini života. Pozivajući se na izvore bliske porodici Večernji list je objavio da je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

U avgustu 2013. od virusa groznice Zapadnog Nila u Crnoj Gori, liječen je jedan muškarac iz Podgorice, dok je u regionu bilo nekoliko desetina slučajeva.

Infekcija VZN (engl. West Nile virus) je infekcija koju prenose neke vrste zaraženih komaraca. Virus može da zarazi ljude, ptice, kom- arce, konje i mnoge druge sisare. Virus zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine i po njoj je i dobio ime. Zahvaljujući velikoj invazivnosti vrsta komaraca koji ga prenose ova bolest danas nije isključivo tropska infekcija već se porast slučajeva bilježi iz godine u godinu i u oblastima sa umjerenom kontinentalnom klimom koja je prisutna u većini Evrope, piše na stranici Instituta za javno zdravlje.

Kako se prenosi?

  • Ujed komarca - Osnovni način prenosa bolesti izazvane virusom zapadnog Nila je ubod zaraženog komarca. Određene vrste komaraca se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili sisara najčešće konja, koji su, kao i čovjek slučajni domaćini. Virus je do sada izolovan kod 43 vrste komaraca, a najviše kod roda Culex ali i kod Aedes aegypti, Aedes albopictus, Anopheles-a i drugih.
  • Transfuzije krvi, transplantacije - izuzetno rijedak put prenošenja je transfuzijom krvi, transplantacijom tkiva i sa majke na dijete (tokom trudnoće i dojenja).
  • Nema direktnog prenosa sa čovjeka na čovjeka
  • Virus zapadnog Nila se ne prenosi dodirivanjem, ljubljenjem ili seksualnim odnosom.

Kako se manifestuje infekcija?

Približno 80% zaraženih osoba nema nikakve simptome. Do 20% zaraženih osoba razvije groznicu dok se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema i upalom moždanih ovojnica (meningitis) ili samoga tkiva mozga (encefalitis) javlja se kod manje od 1% inficiranih.

Kako se liječi infekcija virusom zapadnog Nila?

Nema specifične terapije za infekciju virusom zapadnog Nila. U slučaju blažih simptoma kao što su temperatura i bolovi, bolest prolazi spontano. U slučaju težeg oblika bolesti, oboljeli se hospitalizuju.

Glavne mjere prevencije upoda letećih insekata su od posebnog značaja i one obuhvataju:

  • Izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
  • Smanjenje broja komaraca na otvorenom
  • Isušivanje svih lokacija, pa i najmanjih, u kojima se zadržava voda posebno u okolini kuća i po dvorištima. Posebno je važno redovno prazniti višak vode iz posuda sa cvijećem, posuda za hranu i vodu kućnih ljubimaca, kanti, buradi i limenki... Stare automobilske gume gume i svi drugi predmeti koji mogu da prikupljati vodu moraju se adekvatno ukloniti i isprazniti.
  • Izbjegavanje boravka na otvorenom, naročito između sumraka i svitanja.
  • Nošenje dugačke odjeće svijetlih boja koja pokriva veći dio tijela je poželjno posebno ako se planira boravak u oblastima u kojima se u većoj mjeri nalaze komarci. Preporučljivo je da odjeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odjeću.
  • Spavanje u klimatizovanim prostorijama (turbulentno kretanje vazduha koje proizvode klima uređaj efikasno spriječava ulazak i kretanje komaraca).
  • Postavljanje mreža za komarce na sve prozorske otvore je poželjno naročito ako su mreže impregnirane sa insekticidima
  • Korišćenje aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje i odbijanje komaraca u zatvorenom prostoru
  • Korišćenje kozmetičkih sredstava na otkrivenim djelovima tijela (vrat, lice, šake) koja odbijaju komarce (tzv. repelenti).

Bonus video: