Kako se bezbjedno voziti u doba korone: Otvorite ove prozore

Kad su svi prozori u automobilu zatvoreni, između osam i 10 odsto čestica koje je jedna osoba izdahnula može da dopre do saputnika

6497 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vožnja s jednom ili više osoba u automobilu jedna je od najrizičnijih stvari koje možete učiniti kad je riječ o prenošenju koronavirusa, jer je riječ o skučenom i zatvorenom prostoru

Čak i ako svi putnici nose maske, one najsitnije čestice mogu se naći u vazduhu. "To nije važno ako ste na otvorenom jer se čestice odmah razrijede. Ali, ako ste u zatvorenom prostoru poput automobila, te čestice mogu ostati u kabini i nagomilati se u vazduhu", kazao je Varghese Mathai, fizičar s bostonskog Univerziteta Massachusetts, za portal Business Insider.

Mathai je zajedno s kolegama sa Univerziteta Brown istraživao kako se sitne čestice kreću kabinom vozila u raznim varijantama ventilacije. Nimalo ne iznenađuje da je njihova simulacija, objavljena u časopisu Science Advances, pokazala da je otvaranje prozora najdjelotvorinija metoda raščišćavanja potencijalno virusom nabijenih čestica iz automobila.

Kad su svi prozori bili zatvoreni, između osam i 10 odsto čestica koje je jedna osoba izdahnula moglo je da dopre do saputnika. Taj broj je pao na samo 0,2 do dva odsto kad su sva četiri prozora bila otvorena.

Naravno, u hladnom zimskom danu otvaranje svih prozora nije najpraktičnija opcija pa su autori eksperimentisali sa raznim varijantama i došli do nekih sugestija.

Njihova simulacija se zasnivala na vožnji u Toyoti Prius pri brzini od 80 km/h sa vozačem na prednjem lijevom i jednim putnikom na zadnjem desnom sjedištu. Rezultati se smatraju validnim za sve vrste automobila ali se pri manjim brzinama, vjerovatnoća udisanja zaraženih čestica povećava.

Najbolju ventilaciju, ako već svi prozori ne mogu da budu otvoreni, omogućila je kombinacija otvorenog prozora nasuprot vozaču (prednji desni) i putniku (zadnji lijevi).

U automobilu u kretanju svjež vazduh tipično struji kroz zadnji prozor i izlazi na prednji, objasnio je Mathai. Otvaranje prozora na suprotnim stranama od onih koji se u autu nalaze, osim što česticama omogućava izlaz, stvara struju vazduha koja odvaja vozača i putnika. Mathai napominje da samo odškrinuti prozori neće biti od velike koristi. Kaže da bi ih bilo dobro spustiti barem do pola.

Na kraju je istakao da dodatna ventilacija u automobilu nije zamjena za ostale mjere prevencije poput nošenja maski, pranja ruku i dezinfikovanja zajedničkih površina.

Bonus video: