MOŽE BITI OZBILJNO

Noćno znojenje: Možda vam tijelo poručuje neku od ovih stvari

Ako uz noćno znojenje dolazi i do gubitka kilaže i uvećanja limfnih žlijezda, obavezno se obratite doktoru

9850 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svako se, s vremena na vrijeme, probudi okupan znojem. Međutim, to nije ono što doktori nazivaju “noćnim znojenjem”. Pravo noćno znojenje je “ekstremno znojenje”, na primjer, kad vam od znoja bude mokra posteljina ili pidžama. Ono može da bude simptom određenog zdravstvenog stanja vašeg organizma ili oboljenja.

Menopauza i perimenopauza prva su stanja na koja svi pomisle, pogotovo ako imate između četrdeset i pedeset i pet godina. Dakle, ako se približavate primenopauzi ili ste u menopauzi, upravo to može biti krivac noćnog znojenja. Međutim, to nijesu jedini uzroci, piše minimagazin.info.

Povećan rizik od srčanih oboljenja

Žene srednjih godina koje se “često” znoje prilikom spavanja mogu biti pod većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Isto istraživanje pokazuje da se gojaznije žene, žene sa povišenim krvnim pritiskom i žene koje imaju dijabetes češče srijeću sa noćnim znojenjem u odnosu na druge žene.

Borite se sa infekcijom

Ako se vaš organizam bori protiv bolesti ili infekcije, to može biti razlog noćnog znojenja. Znojenje se može nastaviti danima pa čak i sedmicama nakon što su se ostali simptomi povukli. Dakle, ako ste nedavno imali groznicu ili neku infekciju, to može biti uzrok noćnog znojenja.

Problemi sa štitnom žlijezdom

Noćno znojenje čest je simptom kod žena koje se suočavaju sa preaktivnom štitnom žlijezdom. Takođe, adrenalni umor može biti jedan od razloga zbog kojeg se znojite dok spavate.

Autoimune bolesti

Autoimuna oboljenja stanja su ona stanja u kojima imunitet pogrešno identifikuje nešto normalno ili benigno kao opasnost po zdravlje. Neka od njih, kao što je lupus, mogu prouzrokovati noćno znojenje. Reumatodini artritis i celijakija su druga dva.

Ako uz noćno znojenje dolazi i do gubitka kilaže i uvećanja limfnih žlijezda, obavezno se obratite doktoru.