Milie, bubuljice koje to nijesu: Samo ih nemojte dirati

Iako ste sigurno u iskušenju da to učinite, pokušaj da ih sami uklonite nije nimalo pametna ideja

14839 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Vrlo je uobičajeno da se mala bijela ispupčenja pojavljuju na koži lica, naročito u području oko očiju. Mnogi pogrešno smatraju da je to neka vrsta bubuljica ili akni, ali njihov sastav je drugačiji i treba ih i tretirati drugačije. Njihov naziv vam vjerojatno ne zvuči poznato, ali te male bijele tačkice u medicinskoj terminologiji se nazivaju milia.

Milie su sitna ispupčenja koja se pojavljuju ispod gornjeg sloja kože (epidermisa) pored obrva, oko očiju i nosa ili na na bradi i obrazima. Ove bijele ili žućkaste ciste ponekad se pojavljuju u grupama i mogu zahvatiti veći dio kože lica.

Šta ih izaziva?

Milie se razvijaju kada odumrle ćelije kože ili keratin ostanu zarobljeni ispod površine kože. Zašto se to događa nije jasno utvrđeno, ali one nijesu isto što i akne koje su obično prouzrokovane hormonima.

Milie nijesu bolne, ne ostavljaju ožiljke i često nestaju same od sebe. Iz tih razloga, tretman milia je često nepotreban. Kod novorođenčadi obično nestaju kroz nekoliko serdmica. Primarne milie kod adolescenata ili odraslih mogu nestati kroz nekoliko sedmica ili mjeseci i rijetko se zadržavaju duže vremena.

Kako ih se riješiti?

U većini slučajeva milie nijesu ozbiljan problem i same od sebe će nestati. Iako ste sigurno u iskušenju da to učinite, pokušaj da ih sami uklonite nije nimalo pametna ideja. Ako pokušate da ih istisnete, razočaraćete se kad ustanovite da to kod milia ne djeluje, a jedino što ćete dobiti je crvenilo i nadraženost na mjestu na kojem ste ih stiskali uz mogućnost infekcije pa čak i trajnog ožiljka. Iako ne postoji neka specifična terapija za milie, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ih ili prevenirali ili ubrzali njihovo povlačenje:

- Svakodnevno blagim sapunom čistite područje kože na kojem se nalazi milia.

- Parite lice kako biste otvorili pore.

- Radite blagi piling lica 2 do 3 puta tjedno.

- Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i uvijek nosite proizvod sa zaštitnim faktorom na koži.

- Izbjegavajte masne kreme za kožu ili proizvode na bazi ulja.

Iako zaista nema razloga da se pod hitno riješite milia, neki ljudi to žele iz čisto estetskih razloga. U tom slučaju dermatolog može pomoći i ukloniti ih jednostavnim postupkom koji ne zahtijeva anesteziju, a obavlja se sterilnom iglicom.

Bonus video: