TIJELO SE BUNI

Izbjegnite probleme: Kad vas 'od kompjutera' bole leđa, oči, vrat...

Svakih 20 minuta trebalo bi da se skonite od računara ili bar da zatvorite oči, najmanje minut

3013 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako za računarom provodite više od četiri sata dnevno, morate da znate da takav način života može da bude okidač za neka oboljenja, najviše zahvaljujući sjedjenju u lošem položaju i konstantnoj izloženosti očiju neprirodnom svjetlu.

Pred vama su tri najčešća problema do kojih može doći zbog rada na računaru, ali i savjeti kako da ih izbjegnete.

1. Osteohondroza

Statička opterećenja, nedostatak pokretljivosti, stalno naginjanje glave prema monitoru prouzrokuju grčenje mišića. Stvar dodatno komplikuje pritikak na nerve i krvne sudove koji vodi do bolova izazvanih sjedjelačkim načinom života. Visok procenat bolova u leđima prouzrokovan je osteohondrozom, bolešću koja predstavlja atrofiju tkiva diskova. Veličina diskova se smanjuje, apsorpcija potrebnih materija takođe, diskovi gube elastičnost i sposobnost da obavljaju svoje funkcije kako treba. Kod osteohondroze dolazi i do smanjivanja funkcija ligamenata i mišića koji omogućavaju diskovima pravilnu funkciju, a sve to zajedno utiče na cjelokupno stanje kičme.

Osteohondroza se najčešće manifestuje bolom u leđima, vratu, rukama i ramenima. Ovu bolest često prate loša cirkulacija, vrtoglavica, glavobolja, utrnulost u prstima, bol i osećaj pečenja u grudima, osećaj slabosti, a može doći i do oštećenja vida.

Prevencija osteohondroze

Obezbijedite optimalne radne uslove

Stolica na kojoj sjedite mora da bude udobna, ali ne previše mekana. Naslon ne smije da bude ravan, već treba da prati prirodnu zakrivljenost kičme. Pozicija kompjutera ili laptopa treba da bude takva da sredina monitora bude tačno naspram vaših očiju - to će spriječiti dodatno krivljenje kičme i pritisak na vratnu kičmu.

Povremeno se odmarajte Svakih sat vremena odvojite pet minuta za mini zagrijevanje - istežite vrat okretanjem glave, istegnite leđa, uradite nekoliko čučnjeva ili sličnih vježbi.

2. Sindrom suvih očiju

Površina očnih jabučica prekrivena je tankim slojem suzne tečnosti, koja predstavlja prirodnu odbranu protiv mikroba, ali i 'podmazuje' i hrani rožnjaču. Taj zaštitni sloj pravilno radi zahvaljujući treptanju - sasvim je normalno da trepnemo 20 sekundi u toku jednog minuta. Ali, dok gledamo u ekran, trepnemo dva puta manje nego što je normalno, pa se suzna tečnost ne obnavlja na vrijeme. Tako dolazi do sindroma suvih očiju i oči gube svoju prirodnu zaštitu.

Sindrom suvih očiju manifestuje se osjećajem pečenja, svraba, iritacije i crvenila, a mogu se javiti i drugi neobični simptomi.

Prevencija sindroma suvih očiju

Pijte više tečnosti.

Održavanje optimalnog nivoa tečnosti neophodno je i za one koji ne rade za računarom, ali ako provodite nekoliko sati ispred kompjutera, definitivno morate da pojačate unos tečnosti.

Pravite pauze

Svakih 20 minuta trebalo bi da se skonite od računara ili bar da zatvorite oči, najmanje minut. Čvrsto zatvorite oči, što jače možete.

Često trepćite

Nekoliko puta dnevno odvojite minut i trepćite što češće, kako bi se podstakla proizvodnja suzne tečnosti.

3. Sindrom karpalnog tunela

Karpalni tunel nalazi se na prednjoj strani ručnog zgloba. Smješten je između osam malih kostiju ručnog zgloba, dok je gornja strana zatvorena poprečno postavljenim karpalnim ligamentom. Preko njega prelazi medijalni nerv, koji je kod sindroma karpalnog tunela pod konstantnim pritiskom. Ovo oboljenje ranije je bilo tipično za muzičare, daktilografe i vozače, a danas je najčešće vezano za profesije koje podrazumevaju rad na računaru.

Manifestuje se svrabom, bolom i osećajem trnjenja u prstima, ruci i ručnom zglobu, a moguća je i utrnulost u kažiprstu i srednjem prstu.

Prevencija sindroma karpalnog tunela

Prilagodite radni prostor Prije svega, radni sto treba da bude dovoljno velik da na njega možete da stavite obje ruke. Takođe, stolica, tastatura i miš moraju da odgovaraju vašoj anatomiji, odnosno da ne izazivaju nikakve tegobe.

Gimnastika šake

Svakih sat vremena napravite pauzu da uradite jednostavne vježbe u trajanju od minut ili dva: stiskajte i opuštajte pesnice, vrtite šake u smjeru kazaljke na satu i obrnuto, istegnite ruke ispred sebe, istovremeno mrdajući prstima, piše Stil.

Preporučujemo za Vas