POKRENITE SE ZBOG ZDRAVLJA

Koliko minimalno minuta je neophodno hodati svaki dan?

Važno je pokrenuti se svaki dan. To je imperativ za zdravlje mišića, održavanje dobre težine, a može čak poboljšati i vaše mentalno zdravlje

11966 pregleda 112 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zima i pandemija mnogim ljudima su donijele, pored ostalog, manje kretanja. Često se može čuti da je važno svakodnevno vježbanje, bilo da je to trening kod kuće ili trčanje u prirodi. Međutim, i hodanje vam može pomoći da svakodnevno vježbate.

Vježbanje može smanjiti hronične bolesti i poboljšati zdravlje. Prema Massive Science, održavanje dosljedne aktivnosti može smanjiti krvni pritisak, ali taj časopis navodi da samo otprilike 53% odraslih osoba u SAD-u svake sedmice vježba preporučenih 150 minuta.

Dobra vijest je da nije važno kako ćete doći do tih minuta, što znači da se vježba može raditi u manjim količinama, umjesto odjednom. Tu dolazi do izražaja hodanje.

Koliko je koraka dovoljno?

Studije pokazuju da je broj koraka dnevno povezan s nižom stopom smrtnosti. Prema Healthlineu, dovoljan broj koraka za zdravu odraslu osobu je 10.000. Nauka koja stoji iza te čarobne brojke jednostavna je: 10.000 koraka je raspon za koji se tvrdi da pomaže u smanjenju rizika od određenih zdravstvenih stanja, poput visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Međutim, 10 hiljada koraka dnevno je puno, pogotovo za one koji cijeli dan sjede za stolom. Umjesto da ciljate na čarobni broj, ciljajte da hodate određenu količinu minuta dnevno. To je takođe djelotvorno, a ne stvara vam pritisak da morate ispuniti određenu količinu koraka.

Koliko minuta treba hodati svaki dan?

Harvard Health piše da biste trebali da ciljate između 30 do 45 minuta. Ne morate to raditi odjednom, ako vam više odgovara hodajte više puta od pet do 10 minuta. Imajte na umu da ćete imati puno koristi od šetnje sporijim tempom sve dok se toga budete pridržavali, prenosi 24sata.

Postavite realne ciljeve

Počnite tamo gdje jeste i usredsredite se na više kretanja.

"Postavljanje malih ciljeva od 15 minuta svakog dana, uključujući i nekoliko kratkih šetnji dnevno i dalje je djelotvorno za poboljšanje vašeg zdravlja', piše u članku.

Ukratko, važno je pokrenuti se svaki dan. To je imperativ za zdravlje mišića, održavanje dobre težine, a može čak poboljšati i vaše mentalno zdravlje. Hodanje može biti izuzetno djelotvoran oblik vježbanja.

Bez obzira pomaže li vam da smršate, smanjite krvni pritisak ili vas samo pokreće, nije loš cilj hodati svaki dan, piše The Ladders.

Preporučujemo za Vas