NE UZIMAJTE ZDRAVO ZA GOTOVO

Nutricionistica upozorava na pet mitova o ishrani u koje vjerujemo

Kad je riječ o ishrani, često slušamo kako kafa nije dobra za zdravlje, a ugljeni hidrati su oličenje svega što je loše...

5690 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nutricionistica Paula Norris iz Engleske je odlučila da razbije, kako je kazala, najsmješnije i najbizarnije mitove o hrani. Prema njenim riječima, postoji pet stvari koje čuje svakodnevno, a želi da u njih prestanemo da vjerujemo.

O kojim mitovima je riječ?

MIT 1: Prehrana bez glutena je zdravija

Tokom posljednjih nekoliko godina puno se govori o hrani bez glutena, ali Paula tvrdi da osim ako nemate dijagnozu celijakije, ishrana bez glutena nije dobra za vas. Ta vrsta ishrane nam može uskratiti prijeko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski, dodala je.

MIT 2: Kokosovo ulje je zdravo

Na Instragramu je Paula napisala "Kokosovo ulje nije zdravo, dokazano je da utiče na podizanje cjelokupnog holesterola i sastoji se od 80 posto zasićenih masnoća". Dodala je da kokosovo ulje nije opasno koliko masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi trebalo pripaziti u kojoj se količini koristi.

MIT 3: Ugljeni hidrati debljaju

Od kad znate za sebe sigurno slušate kako su ugljeni hidrati glavni krivac za nakupljanje kilograma i ako želite da ostanete mršavi morate ih izbjegavati.

Nutricionistica smatra da nije problem u njima već u nama koji jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Sve se može jesti ako se pazi na količinu.

MIT 4: Grickalice su loše

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbjegavati. Grickanje je dobro ako odabrete prave namirnice poput kuvanog jajeta ili jabuke. Ako grickate kako biste ugasili glad, grčki jogurt je dobar izbor.

MIT 5: Kafa nije zdrava

Ako ste n​ekad čuli ili pročitali kako je kafa loša za opseg struka i zube, razmislite bolje – naime, radi se o napitku punom antioksidansa koji štiti od razvoja mnogih bolesti.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog pritiska ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se smanjnenje dnevnog unosa kave, ali nije nepohodno potpuno izbacivanje.

Preporučujemo za Vas