RASPRAVE SA NEZNANCIMA

Svađate se po društvenim mrežama? Evo kako to utiče na psihu

lako možda znate da vaša svađa nema smisla, ne možete da prestanete, a onda shvatite da je prošlo 30 minuta vašeg života koje ne možete vratiti

5218 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Znate li onaj osjećaj apsolutnog gađenja koji vas uhvati kad pročitate iii vidite nešto na društvenim mrežama za šta znate da nije istina? Ili nešto sa čim se nikako ne slažete. Ako se odlučite da komentarišete morate znati da ćete postati upleteni u rat s potpunim neznancima na internetu. lako možda znate da vaša svađa nema smisla, ne možete da prestanete. Tada shvatite da je prošlo još 30 minuta vašeg života koje ne možete vratiti.

Svađa s nepoznatim osobama na internetu jednako je loša za vas kao i proživljavanje izgaranja na poslu.

"Ne mogu da smislim bolju stvar koju biste za svoje mentalno zdravlje mogli da uradite od toga da prestanete da se raspravljate s neznancima na internetu. Svađa s nepoznatim osobama na internetu može imati isti uticaj na vaše mentalno zdravlje kao i izgaranje na poslu", kaže Rachelle Stone, trenerica za izbjegavanje ovog sindroma.

Evo koje posljedice svađanje na internetu može imati na vaše mentalno zdravlje

1. Osjećate se tjeskobnije svaki put kad ste na društvenim mrežama

Puls vam se povećava svaki put kada koristite društvene mreže, zbog nepoznatog odgovora koji može dobiti vaša objava ili komentar. Ova tjeskoba može dovesti do povišenog krvnog pritiska i većeg broja otkucaja srca.

2. Više ste pod stresom

Primijetićete da imate manje strpljenja.

3. Razvijate nesanicu

Ponavljanje argumenata na virtuelnim stranicama, posebno u raspravama sa strancima vam šteti. Svađe na internetu podstaći će vas da usred noći ponavljate svoje argumente i pokušate da promijenite ishod razgovora. Tako oduzimate tijelu dragocjeni san koji ne možete da nadoknadite.

4. Fizičke tegobe

Stres je poznati uzrok raznih vrsta tjelesnih tegoba, poput dijabetesa, psorijaze, visokog krvnog pritiska, debljanja, nesanice i još mnogo toga, prenosi 24sata.

Preporučujemo za Vas