Evo da li su pušači u većem riziku da dožive teži oblik korone

Govoreći o proizvodima koji su dostupni u terapijama odvikavanja od pušenja, Zeler podsjeća da postoje nikotinske zamjenske terapije (NRT) kao što su žvake, flasteri i tablete, kao i NRT sredstva koji idu na recept, ali i savremeno liječenje elektrostimulacijom neurona u mozgu

30802 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od samih početaka pandemije COVID-19, postavljala su se brojna pitanja o rizicima od zaraze, kao i da li su neke kategorije ljudi osjetljivije na posljedice ove opake bolesti. Među „rizičnim“ grupama često se pominju pušači, a do danas je objavljeno nekoliko različitih i oprečnih studija na tu temu.

Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode (CTP) u okviru Američke agencije za hranu i ljekove (FDA), naglasio je da podaci jasno ukazuju na to da su, u odnosu na nepušače, konzumenti cigareta u značajno većem riziku za javljanje težih oblika bolesti, što može da rezultira i težim oblicima obolijevanja.

Zeler je, u okviru online konferencije „FDA Center for Tobacco Products: Programmatic Updates and Activities“, u organizaciji američkog Udruženja za istraživanje nikotina i duvana (SRNT), rekao da pušenje može da izazove upalu i ćelijska oštećenja u mnogim organima i u stanju je do te mjere da oslabi imuni sistem da ga onesposobi da se brani od bolesti.

Zeler je kazao da zato možda nikada nije bilo toliko važno razmotriti potpuni prestanak pušenja, kao za vrijeme pandemije.

Kako kaže, ovoj odluci ljudima može da pomogne nekoliko alternativnih zamjenskih proizvoda koje je autorizovala FDA.

IQOS
foto: Printscreen

Govoreći o proizvodima koji su dostupni u terapijama odvikavanja od pušenja, Zeler podsjeća da postoje nikotinske zamjenske terapije (NRT) kao što su žvake, flasteri i tablete, kao i NRT sredstva koji idu na recept, ali i savremeno liječenje elektrostimulacijom neurona u mozgu.

Zeler se osvrnuo i na rezultate rada FDA u prošloj godini i podsjetio da je u julu 2020. Agencija svrstala IQOS, proizvod koji zagrijava, a ne sagorijeva duvan, u „kategoriju duvanskih proizvoda modifikovanog rizika“. U svom izvještaju FDA je utvrdila da: „Naučne studije pokazuju da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS u značajnoj mjeri smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja“.

Doktor Tod L. Sesil, zamjenik direktora za regulatorni menadžment Kancelarije za nauku CTP u okviru FDA, otkrio je da će Agencija i u narednom periodu, u saradnji sa naučnicima, nastaviti da proučava nove zamjenske proizvode koji se pojavljuju na tržištu i procjenjivati uticaj na ljudsko zdravlje, prije nego što da odobrenje za njihovu masovnu upotrebu.