Na koje bolesti ukazuju: Hladna stopala, otečena stopala...

Puno puta ste vjerovatno čuli da stopala mogu biti ogledala zdravlja, a evo koja zdravstvena upozorenja ona najčešće pružaju. Rane mogu biti znak dijabetesa, hladna stopala problema s hipotireozom...

7353 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bez obzira koliko pažnje želite da poklanjate svojim stopalima, postoje neka stanja koja ne možete ignorisati. Evo nekih problema sa stopalima i šta oni mogu da znače.

1. Hladna stopala

Možda vas muči: Hipotireoza ili anemija

Ako redovno posežete za čarapama, možda bolujete od hipotireoze, poremećaja rada štitne žlijezde, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona koji pomažu u regulisanju metabolizma. Tromi metabolizam pokazuje se tako što tijelo ne može da generiše toplotu, zbog čega će vam ruke i noge biti uvijek hladne.

"Međutim, postoje i drugi razlozi za hladne noge, koji mogu biti; anemija, dijabetes, Raynaudov fenomen, hipotireoza i drugi rjeđi uzroci koje treba provjeriti s ljekarom", kaže Dina Gohil, osnivačica DG Podiatrist za Daily Mail.

U slučajevima hladnoće stopala, predlaže načine na koje ih možete ugrijati:

  • Redovno masirajte stopala od pete prema gore do prstiju
  • Nosite toplije čarape sa mješavinom vune i izbjegavajte pamuk
  • Nosite obuću koja pomaže zadržavanju toplote
  • Isprobajte grijače za stopala
  • Izbjegavajte kofein: to izaziva stezanje krvnih sudova, što može ograničiti protok krvi do ekstremiteta

2. Oticanje stopala

Možda vas muče: Edem ili bolesti srca, jetre ili bubrega

Oticanje stopala može se dogoditi iz nekoliko razloga, a najčešći razlog je zadržavanje tečnosti poznato kao edem. Putovanje avionom, dugo stajanje ili sjedenje mogu otežati kretanje tečnosti u tijelu zbog neaktivnosti mišića. Postoje i drugi razlozi zbog kojih noge mogu nateći, poput trudnoće, venske insuficijencije, povrede stopala i gležnja, krvnog ugruška, infekcije, dijabetesa, bolesti srca, jetre ili bubrega, pa čak i nuspojava lijekova.

Kad su natečene, podizanje nogu vrlo je korisno, jer će to pomoći tijelu da vrati tečnost nazad, zauzvrat smanjujući oticanje.

Drugo, nošenje obuće s dovoljno prostora može biti korisno u prevenciji žuljeva, posjekotina, infekcija i bolova..

3. Žuti nokti na nogama

Možda vas muči: Sindrom žutih noktiju

Žutilo na noktima obično uzrokuje blaga pojava lako izlječivih gljivica. Urijetkim slučajevima može biti i simptom ovog poremećaja koji je povezan s nedijagnostifikovanim disajnim problemima i limfedemom - stanjem koje prouzrokuje zadržavanje tečnosti i izaziva oticanje ruku ili nogu.

4. Povećan nožni palac

Možda vas muči: Giht

Giht se smatra jednim od najbolnijih vrsta artritisa, a javlja se kad se nivo mokraćne kisjeline podigne do tačke na kojoj se oštri kristali nakupljaju u zglobovima. Iako nije poznato zbog čega se to događa, mokraćna kisjelina se često gomila u zglobovima nožnog palca.

5. Ispucale pete

Možda vas muči: Nedostatak vitamina, gljivična infekcija

Ispucale pete, poznate i kao pukotine ili ragade, vrlo su česte i lako uočljive. Mogu biti bezbolne i površne ili duboke i vrlo bolne. Pojavljuju se kao rezultat gubitka vlage u petama.

Neki od najčešćih uzroka su gojaznost, starenje, trudnoća, hipotireoza, dijabetes, gljivična infekcija, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala.

Da biste spriječili pucanje peta, pobrinite se da pijete dovoljno vode, upotrebljavajte turpiju za pete ili dobar tretman s kremom.

6. Grčevi u stopalima

Možda vas muči: Nedostatak minerala

Iako je čest uzrok grčeva u stopalima dehidracija (pazite da pijete dovoljno vode tokom cijelog dana), u nekim situacijama neravnoteža elektrolita može prouzrokovati nagla grčenja mišića u stopalima čime signalizira da tijelu nedostaje nužnih minerala poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, piše Huffington Post.

Bonus video: