Šta o vašem zdravlju govori vaš zadah: Dijabetes, infekcija...

Ako imate dijabetes, dah vam možda ima miris voća što može biti signal da tijelo koristi masnoće kao "gorivo" umjesto šećera

9414 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko je važna higijena usne duplje već svi znamo, a osim ozbiljnih problema poput gubitka zuba, može prouzrokovati i loš zadah koji nam često može otkriti i neke zdravstvene probleme...

Bolesti desni

Ako vam dah ima miris metala, možda vam se na desnima nakupljanju bakterije, što može voditi do upala i infekcija. Stomatolog bi mogao otkriti i paradontozu – kojoj ste podložniji ako pušite i ne čistite zube koncem.

Želudačna kisjelina

Svi znamo kako je grozan osjećaj leći u krevet dok te muči želudačna kisjelina... Osim što je neprijatna pojava, ona može prouzrokovati loš zadah jer se u kisjelinama uz jednjak vraćaju i komadići hrane što može izazvati neprijatan zadah.

Dijabetes

Ako patite od ovog stanja, dah vam možda ima miris voća što može biti signal da tijelo koristi masnoće kao "gorivo" umjesto šećera. To može značiti da vam nedostaje insulina pa treba da posjetiti svog ljekara.

Helikobakter pilori

Ova bakterija se povezuje s razvojem raka i čireva na želucu. Često izaziva neprijatan zadah, što se može riješiti ako se bakterije "ubije" antibioticima.

Infekcije disajnih puteva

Prehlade, kašalj i upala sinusa uz pomoć sluzi koju stvaraju šalju bakterije kroz nos i u usnu šupljinu što može izazvati loš zadah koji obično nestaje zajedno s prehladom.

Ljekovi

Konzumacija određenih ljekova može prouzrokovati sušenje usta što će prouzrokovati loš zadah, dok drugi ljekovi, poput nitrata za bolesti srca ili oni za spavanje mogu otpuštati hemikalije koje prouzrokuju neprijatan zadah. Isto se može dogoditi ako uzimate previše vitamina.

Dehidracija

Važnost hidratacije se ne može dovoljno naglasiti, a neprijatan zadah je možda i najblaža posljedica. Bez dovoljno tečnosti usta će se sušiti i naš dah nikako neće biti svjež.

Bonus video: