Nijesu sve bore posljedica starenja: Evo šta ih još stvara

Šećer stvara molekule koje se vezuju za kolagen i elastin i slabe ih

8606 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bore oko očiju, na vratu ili sitne bore na čelu i licu mogu izgledati kao neizbježna posljedica starenja. Međutim, vrijeme nije jedini razlog zbog kojeg odjednom, kada se pogledate u ogledalu, imate osjećaj da vidite nekoga starijeg nego što vi jeste.

Dok genetika i starenje sigurno imaju važnu ulogu, bitno je napomenuti da su za stvaranje bora bitni i drugi faktori, a na koje uglavnom ne obraćate pažnju. Sljedećih pet su, piše Ljepota i zdravlje, najčešći.

Nedostatak njege

Devedeset posto vidljivih znakova starenja nastaje usljed izlaganja nezaštićenih dijelova tijela ultraljubičastim zracima. Dio problema leži u tome što većina žena koristi kreme sa zaštitnim faktorom samo tokom toplih ljetnih dana. UV zračenju nijeste izloženi samo na bazenu ili na plaži već i dok šetate ili vozite.

I dok manja izloženost sunčevoj svjetlosti možda i neće stvoriti opekotine, oštećenja se povećavaju vremenom, što može dovesti do preuranjenog starenja kože, u bilo kojem životnom dobu. Očigledna popravka: ne napuštajte kuću prije nego nanesete kremu sa zaštitnim faktorom.

Svakodnevno konzumiranje ugljenih hidrata

Već vam je poznato da je šećer jedan od glavnih neprijatelja vitke linije, ali možda će vas iznenaditi kada saznate da može imati prilično štetan uticaj i na izgled vaše kože. Koža je najveći organ vašeg tijela, a šećer nije dobar ni za jedan organ.

Šećer, zajedno sa drugim namirnicama koje su bogate ugljenim hidratima, utiče na stvaranje zapaljenja kože kao i na proces koji se naziva glikacija. On stvara molekule koje se vezuju za kolagen i elastin i slabe ih. Neka ovo bude još jedan razlog zbog kojeg ćete bijeli hljeb i bijelu tjesteninu zamijeniti integralnim varijantama.

Živite u gradu

Osim što je zagađeni gradski vazduh štetan po vaša pluća, isto je i kada je riječ o vašoj koži. Istraživanja pokazuju da su osobe koje su izloženije čađi, izduvnim gasovima i drugim uobičajenim zagađivačima životne sredine sklonije razvoju staračkih pjega i izraženijih bora.

Dok vam preseljenje na selo vjerovatno nije jedna od opcija, stvar koju možete uraditi jeste da konzumirate namirnice koje sadrže antioksidante: bobičasto voće, masne vrste ribe i zeleno lisnato povrće. Takođe, može vam pomoći i upotreba proizvoda za njegu kože koji sadrže antioksidante (kao što su serumi vitamina C).

Nedostatak sna

Konstantno ste umorni i ne spavate dovoljno? To je loša kombinacija koja dovodi do povišenog nivoa kortizola, hormona stresa koji, između ostalog, može doprinijeti i stvaranju bora. Koža se obnavlja dok spavate pa, ako nemate dovoljno sna, propuštate taj (prijeko potrebni) regeneracioni proces.

Pušenje

Ako povećan rizik od raka, srčanih oboljenja i raznih plućnih bolesti nije dovoljan podsticaj da ostavite cigarete, donosimo još jedan razlog: pušenje utiče na starenje kože. I to na dva načina. Prilikom uvlačenja dima, tokom vremena, dolazi do stvaranja bora oko usana.

Pored toga, hemikalije koje cigarete sadrže štete vašoj koži i na način da čine da ona izgleda sivkasto. Ipak, nije sve tako crno: šteta je i dalje (donekle) popravljiva, a bolji rezultati se postižu što prije prestanete sa ovom štetnom navikom.

Bonus video: