Veoma čest problem: Šest činjenica koje treba znati o anemiji

Za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca veoma su važni vitamini i to posebno vitamini B12 i B9, kao i vitamin C. Ukoliko dođe do nedovoljnog unosa ovih vitamina, dolazi do snižene produkcije eritrocita i do anemije

7295 pregleda 0 komentar(a)
Poređenje ruke osobe koja ima anemiju i one koja nema, Foto: Shutterstock
Poređenje ruke osobe koja ima anemiju i one koja nema, Foto: Shutterstock

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrna (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosilac kiseonika u krvi čiji je nivo u anemiji snižen. Sve hronične upalne bolesti mogu prouzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka gvožđa.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi 19,3 odsto djece uzrasta od 6 do 59 mjeseci i 20,1 odsto žena u reproduktivnom dobu imaju anemiju, uglavnom blagu.

Kao i za većinu bolesti tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Ove činjenice o anemiji treba znati:

  1. Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 odsto stanovništva, a za preko 50 odsto njih uzrok je nedostatak gvođa.
  2. Slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima i lupanje srca su najčešći simptomi anemije.
  3. Osobe s hroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije.
  4. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može da podstakne promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.
  5. Ako ne paze da unose dovoljno gvožđa i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične ishrane.
  6. Opterećenje gvožđem nastaje kada unos gvožđa premašuje mogućnosti fiziološkog “skladištenja” te se ono nakuplja u tijelu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama), a tokom godina skladišteno gvožđe može prouzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca.

Postoji više vrsta anemije, kao i veliki broj različitih uzroka i načina liječenja. Neke su blage, prolazne i nijesu znak za brigu, dok neke druge predstavljaju ozbiljnije, hronične poremećaje.

Za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca veoma su važni vitamini i to posebno vitamini B12 i B9 (poznat kao folna kiselina), kao i vitamin C. Ukoliko dođe do nedovoljnog unosa ovih vitamina, dolazi do snižene produkcije eritrocita i do anemije. Neki, rjeđi oblici anemije, mogu se razviti tokom života, a moguće ih je i naslijediti.

Liječenje anemije zavisiće od toga koji je njen uzrok, ali ono najčešće, pored terapije suplementima ili neke druge terapije, podrazumijeva i uvođenje raznovrsne ishrane koja je bogata gvožđem, ali i drugim hranljivim materijama kao što su između ostalog vitamini B12 i B9.

Kada se anemija javi usljed nedostatka gvožđa, liječenje uglavnom podrazumijeva uzimanje suplemenata gvožđa, kao i promjenu načina ishrane (uvođenje namirnica bogatih gvožđem). Ukoliko je gvožđe sniženo usljed gubitka krvi, potrebno je pronaći uzrok gubitka krvi i riješiti ga.

Bonus video: