POPRAVLJA ZDRAVLJE

Zvijezda u svijetu zdrave hrane: Sjemenke lana dobre za srce...

Neki ih nazivaju funkcionalnom hranom, što znači da mogu da poboljšaju zdravlje. Poznato je da popravljaju probavu, smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

11624 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjemenke lana su cijenjena superhrana, poznata po velikim nutritivnim vrijednostima i zdravstvenim prednostima. Ovo sitno sjeme zapravo je jedna od najstarijih kultura, koja se uzgaja od početka civilizacije.

Puno prije nego što su sjemenke lana postale poznate po svojim zdravstvenim prednostima, koristile su se za izradu tekstila. Danas su glavna zvijezda u svetu zdrave hrane zbog visokog udela omega-3 masnih kiselina i vlakana.

Neki ih nazivaju funkcionalnom hranom, što znači da mogu da poboljšaju zdravlje. Poznato je da popravljaju probavu, smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Ali to nijesu jedini razlozi zbog kojih bi ovo sjeme trebalo uvrstiti u ishranu.

Za početak, 10 grama ili jedna kašičica lanenog sjemena sadrži otprilike 55 kalorija. Tu je i sedam odsto vode, dva grama proteina, tri grama ugljenih hidrata, veoma malo šećera, oko tri grama vlakana i oko četiri grama masnoća.

Ove sitne smeđe sjemenke sadrže sve esencijalne aminokiseline, osim lizina, kao i omega-3 i omega-6 masne kiseline i brojne druge važne minerale i jedinjenja poput tiamina, zatim bakar, magnezijum i fosfor.

Doprinose gubitku kilograma

Orašasti plodovi i sjemenke zauzimaju važno mjesto u planu ishrane za mršavljenje. Laneno sjeme je puno vlakana koja mogu da suzbiju glad, žudnju za hranom i spriječe vas da se prepustite nezdravim grickalicama.

Smanjuju nivo holesterola u krvi

Prema pisanju Times of India, nedavno sprovedena studija pokazala je da svakodnevna konzumacija sjemenki lana može da pomogne u snižavanju holesterola za šest do 11 odsto. Sjemenke se mogu kombinovati i sa ljekovima za snižavanje holesterola.

Dobre su za zdravlje srca

Zbog udjela omega-3 masnih kiselina, sjemenke lana pomažu u održavanju dobrog zdravlja srca. Zdrave masnoće u osnovi smanjuju upalna stanja u arterijama, koja mogu da dovedu do različitih srčanih problema kao što su moždani i srčani udar, kao i do srčanog zastoja.

Prirodno smanjuju krvni pritisak

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu „Journal of Nutrition“, krvni pritisak učesnika koji su svakodnevno jeli seme lana više od 12 nedelja bio je pod kontrolom. Ovo sjeme takođe je bogato kalijumom, hranjivom supstancom koja može da pomogne u ublažavanju napetosti u zidovima krvnih sudova, što pomaže daljnjem snižavanju krvnog pritiska.

Pomažu u kontroli dijabetesa

Prema nekim preliminarnim istraživanjima, unos lignana, jedinjenja koji se nalazi u sjemenkama lana, može da poboljša nivo šećera u krvi.

Preporučujemo za Vas