Njemački institut 'Robert Koh': "Vakcinisani ne prenose zarazu"

Kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja je nego kod osoba koje su testirane negativno, pokazuje izvještaj epidemiološkog instituta

8051 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački epidemiološki institut "Robert Koh" objavio je da kod ljudi vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze, nakon čega je njemački ministar zdravlja Jens Špan danas najavio ublažene mere za vakcinisane.

"Ko je u potpunosti vakcinisan on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus", rekao je Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Bild".

On se pritom pozvao na izvještaj državnog epidemiološkog instituta "Robert Koh" iz koga proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno, prenijela je agencija Hina.

Prema najnovijim saznanjima, rizik prenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manji je nego kod osoba sa negativnim testom na koronavirus, proizlazi iz izveštaja instituta "Robert Koh".

Prema mišljenju tog Instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Njemački ministar zdravlja je rekao kako je izveštaj Instituta poslat juče saveznim pokrajinama da bi se što prije osobe koje su vakcinisane oslobodile obaveze testiranja i samoizolacije. Vakcinisane osobe bi tako mogle da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje, za koje se zahtijeva aktuelni negativni test.

"Mi bi sljedećih nedjelja u razgovoru sa pokrajinskim vlastima trebalo da nove mere sprovedemo u djelo", rekao je Špan.

Bonus video: